Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 174/GH
Datum: 7 juli 2010

Fries noodfonds kan van start

De gemeenten Leeuwarden, Sneek, Heerenveen en de provincie Fryslân maken het mogelijk dat er een noodfonds in Fryslân van start kan gaan. Het noodfonds is voor burgers die acuut te maken krijgen met financiële problemen. Het noodfonds kan ingezet worden wanneer andere voorzieningen niet (tijdig) een oplossing bieden.

"Het noodfonds biedt mensen meteen een oplossing. Zo voorkomen we verdere ellende. Het is mooi dat een aantal gemeenten al meedoet. Ik hoop dat we samen met alle gemeenten er een provinciebreed fonds van kunnen maken"; zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

De provincie voert nu drie jaar armoedebeleid uit. Uit de aanvragen op deze middelen bleek dat er behoefte was aan een noodfonds.

De Stichting Urgente Noden Friesland geeft dienst-/hulpverleners de mogelijkheid om bij acute financiële problemen toch hulp te bieden. Voor de start van het noodfonds zijn er gesprekken geweest met welzijnsinstellingen, mogelijke financiers/donateurs, maatschappelijke organisaties en gemeenten waaruit bleek dat de behoefte voor het noodfonds groot is. Voorzitter van de stichting is Rimmer Mulder: "Ik zet me graag in voor deze zaak. De oprichters van het noodfonds willen werken aan een publiek-private samenwerking waarbij gebruik wordt gemaakt van fondsen en mogelijk andere financiers om zo individuele burgers te kunnen helpen."

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst staan de drie gemeenten en de provincie Fryslân drie jaar garant voor de stichting. De provincie draagt ¤ 446.350, - bij. De gemeenten dragen in drie jaar gezamenlijk ¤ 150.000,- bij.