Ingezonden persbericht


Persbericht
7 juli 2010


1 miljoen euro voor behoud kwetsbare banen

Brabantse bedrijven vinden slecht de weg naar crisiskrediet

Eindhoven, 7 juli 2010 - In een brief aan alle gemeenten in de provincie Noord-Brabant heeft Start Foundation een dringende oproep gedaan om haar crisiskrediet onder de aandacht van het Brabantse bedrijfsleven te brengen.

Vooral bij kleine en middelgrote bedrijven dreigt werkgelegenheid voor kwetsbare groepen verloren te gaan. Ouderen, jongeren en laaggeschoolden die nu zonder werk raken, lopen daarmee het risico voor jaren de boot te missen. Het krediet (tot maximaal euro 50.000, -) moet door de crisis geraakte bedrijven lucht geven en zo banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt behouden.

Sinds de invoering van deze bijzondere lening in december vorig jaar hebben zich ruim 50 bedrijven gemeld die door de crisis in liquiditeitsproblemen waren gekomen. Acht daarvan draaien nu dankzij een krediet weer gewoon door, waarmee in totaal 171 kwetsbare banen bleven voortbestaan. Het zijn zeer uiteenlopende soorten bedrijven; van een drukkerij en een visvoerfabrikant tot een chocoladefabriek en een transportbedrijf.

Liquiditeitsprobleem
Bij de 'reddingsoperaties' wordt gezamenlijk opgetrokken met de vaste huisbankiers van de betrokken onderneming. Directeur Bedrijven Karel van der Krieken van ABN-AMRO in Valkenswaard sleepte samen met Start Foundation op die wijze recent een bedrijf door zwaar weer. "Het ging om een in de kern gezond bedrijf, dat door de crisis in de problemen was geraakt. Orders die tegenvielen, een op de groei gekocht pand; zo ontstond een liquiditeitsprobleem. Start Foundation let vooral op de arbeidsplaatsen, wij als bank letten vooral op de continuïteit van het bedrijf. Samen blijk je dan het probleem te kunnen tackelen. Wij hebben o.a. de aflossing voor anderhalf jaar opgeschort en het crisiskrediet bood ruimte een aantal noodzakelijke betalingen te doen. Het was voor dit bedrijf een dubbeltje op zijn kant. Maar met inbreng van kapitaal én coaching, begeleiding van de ondernemer maakt namelijk ook deel uit van het crisiskrediet-pakket, hebben we samen een passende oplossing kunnen vinden."

Ruimte voor 20 bedrijven
Start Foundation, een landelijk opererende maatschappelijk investeerder, stopt jaarlijks ca. 4 miljoen euro in de onderkant van de arbeidsmarkt. De stichting houdt kantoor in Eindhoven en stelt om praktische redenen het krediet voorlopig alleen beschikbaar voor bedrijven in Noord-Brabant. Er is geld vrijgemaakt om in elk geval 20 bedrijven de helpende hand te kunnen bieden. Start Foundation directeur Jos Verhoeven vindt het opmerkelijk dat tot op heden nog maar spaarzaam gebruik is gemaakt van de kredietfaciliteit. "Blijkbaar is bij de Brabantse ondernemers deze voorziening onvoldoende bekend. Omdat gemeenten veel belang hebben bij instandhouding van de lokale werkgelegenheid, roepen wij hun hulp in."

/// EINDE PERSBERICHT ///

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht