Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 7 juli

Amersfoort werkt met stad aan toekomstvisie op wonen, werken, verkeer en ruimte

Hoe wil Amersfoort er over twintig jaar uit zien? Welke positie wil de stad dan hebben in de regio? Wat willen we in Amersfoort als het gaat om wonen, winkelen, scholen, zorg, sport werken en recreëren? Hoe zorgen we dat de stad bereikbaar blijft? Allemaal vragen die beantwoord zullen worden in verschillende visies op wonen, werken, verkeer en ruimte in Amersfoort. Bij het maken van deze toekomstvisie worden maatschappelijke organisaties en bewoners betrokken.

Het college van B en W besloot dinsdag 6 juli om de komende jaren te werken aan de Structuurvisie Amersfoort, de Woonvisie, de Visie Werklocaties en het Verkeer- en Vervoerplan (VVP). In september buigt de gemeenteraad zich over de voorstellen. Alle vier de visies hangen met elkaar samen en worden ook op elkaar afgestemd. Voor het maken van de structuurvisie zijn onder andere de Woonvisie, de Visie Werklocaties en het VVP de ruimtelijke bouwstenen. In de structuurvisie wordt uiteindelijk weergegeven waar en hoeveel plek de verschillende functies in de stad (of daarbuiten) krijgen. Het is de bedoeling dat de Structuurvisie Amersfoort medio 2012 gereed is, de andere visies zijn af in 2011. De gemeenteraad stelt uiteindelijk alle visies vast.

Structuurvisie Amersfoort
Bij de Structuurvisie Amersfoort gaat het om de ruimtelijke visie op de hele gemeente. Daarbij blikt de gemeente twintig jaar vooruit: naar 2030. Bijna alles wat we in de stad willen heeft ruimte nodig. Waar is die ruimte in de gemeente te vinden? Op basis van trends, behoeftes en wensen wordt in de structuurvisie een beeld gegeven van de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Met het maken van de Structuurvisie Amersfoort wordt de positie van Amersfoort binnen de regio ook verduidelijkt. De structuurvisie zorgt er bovendien voor dat de ruimtelijke ontwikkelingen in de stad met elkaar samenhangen.

Visie Werklocaties
De Visie Werklocaties gaat over de vestigingsmogelijkheden voor ondernemers in Amersfoort, nu en in de toekomst. Basis is de economische toekomstvisie 'Een vitale stad in een complete regio'(een rapport opgesteld door de commissie Van Ek). Hierin beveelt de commissie Van Ek onder meer aan om ervoor te zorgen dat het aantrekkelijk wonen en werken is in Amersfoort. Economie speelt op regionaal niveau een rol en daarom wordt ook gekeken naar de omliggende gemeenten. De eisen en wensen voor werklocaties veranderen. Het samengaan van wonen en werken op dezelfde plek is een trend. Veel zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) werken tegenwoordig aan huis. Daarnaast heeft de gemeente Amersfoort oog voor duurzaamheid. Gebrek aan ruimte zorgt ervoor dat we zorgvuldig moeten kijken naar kantoren en bedrijventerreinen. In de visie Werklocaties wordt uitgewerkt wat deze ontwikkelingen voor Amersfoort betekenen en hoe ze vorm kunnen krijgen.

Woonvisie
Met het woonbeleid wil de gemeente Amersfoort aangeven hoe in de komende jaren in de woningbehoefte voor jong en oud kan worden voorzien. Met de Woonvisie krijgen inwoners meer keuze en worden marktpartijen gestimuleerd om initiatieven te nemen. Voor de gemeente is daarmee een bescheidener rol weggelegd. Ook wordt het aantal regels beperkt. De Woonvisie levert ook input voor meerjarenafspraken met woningcorporaties en andere partijen op de woningmarkt over hun inspanningen in de komende jaren.

Verkeers- en Vervoerplan
Amersfoort moet bereikbaar blijven. Iedereen moet zijn weg kunnen vinden en het verkeer moet vlot kunnen doorstromen. In het Verkeers- en Vervoerplan (VVP) geeft het gemeentebestuur een visie op mobiliteit voor de komende 20 jaar. De visie is gericht op samenhang in verkeer en parkeren, economie en leefbaarheid. In de stad zelf is en blijft er aandacht voor verkeersveiligheid. Daarnaast investeert de gemeente de komende jaren veel in de bereikbaarheid van de stad en de regio. Dat gebeurt samen met buurtgemeenten, provincie en rijk in het samenwerkingsverband VERDER. Alle inspanningen die nodig zijn om de bereikbaarheid van de regio te waarborgen, krijgen een plaats in het uitvoeringsplan voor de periode tot en met 2020. Tegelijkertijd wordt samen met bewoners en ondernemers van de binnenstad een verkeerscirculatie- en parkeerplan uitgewerkt.

De stad praat mee
Iedereen heeft wat met wonen, werken, bereikbaarheid en voorzieningen in zijn of haar directe omgeving. Iedereen vindt er ook wat van. Bij het maken van de visies worden daarom ook bewoners, maatschappelijke organisaties en specifieke doelgroepen betrokken. Bij het maken van de visies vraagt de gemeente aan maatschappelijke organisaties en specifieke doelgroepen welke wensen en behoeftes zij hebben. Wanneer duidelijk is welke ontwikkelingsrichtingen en -mogelijkheden er voor de stad zijn, krijgen bewoners de gelegenheid om mee te praten. Bij de Structuurvisie Amersfoort wordt gedacht om digitale participatie toe te passen. De werkwijze en de manier waarop de visies tot stand komen is straks te volgen via de website van de gemeente Amersfoort en via berichtgeving in de gemeentelijke Stadsberichten. De gemeenteraad wordt bij alle visies op verschillende momenten om zijn mening gevraagd en stelt uiteindelijk alle visies vast.

Noot voor de redactie,