Judo Bond Nederland

Persbericht

Twaalf judoka's naar WK

Bondscoaches Van Unen (dames) en Arens (heren) hebben twaalf judoka's geselecteerd voor de wereldkampioenschappen judo 2010, die van 9 tot en met 13 september worden gehouden in Tokyo. Vanaf deze editie van de mondiale titelstrijd mogen er twee judoka's per land, per gewichtsklasse in actie komen. Van de nieuwe regeling wordt door de Nederlandse ploeg alleen in de categorie -63 kg gebruik gemaakt.

Van Unen nodigde Kitty Bravik (-52 kg), Juul Franssen (-57 kg), Elisabeth Willeboordse, Anicka van Emden (-63 kg), Edith Bosch (-70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg) en Carola Uilenhoed (+78 kg) uit.

Arens selecteerde Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont (-73 kg), Guillaume Elmont (-81 kg), Henk Grol (-100 kg) en Grim Vuijsters (+100 kg) voor het toernooi, dat onderdeel uitmaakt van de Olympische kwalificatie. Een wereldtitel levert 500 punten op voor de wereldranglijst.

In tegenstelling tot de voorgaande editie van het toernooi is ook de open klasse onderdeel van het programma. Gedurende het toernooi wordt besloten of er Nederlandse judoka's deelnemen aan de open klasse.

De selectie kent drie debutanten op het mondiale podium. Jeroen Mooren (-60 kg), Juul Franssen (-57 kg) en Anicka van Emden (-63 kg) komen voor het eerst uit op een WK. In voorbereiding op de wereldkampioenschappen gaat (een deel van) de Nederlandse ploeg onder meer op trainingsstage in Spanje en Korea.

De Nederlandse ploeg herbergt drie judoka's die zich al eens kroonden tot wereldkampioen. Guillaume Elmont (-81 kg) en Edith Bosch (-70 kg) wonnen in 2005 goud op de WK in Caïro en Marhinde Verkerk (-78 kg) zegevierde vorig jaar in Rotterdam.


---