Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 7 juli 2010

Air Products krijgt forse subsidie voor Amerikaans project voor CO2 -opvang

Air Products (NYSE:APD), één van de grootste leveranciers van waterstof ter wereld, krijgt van het Amerikaanse Ministerie van Energie een subsidie van 253 miljoen dollar voor een grootschalig project voor de opvang en ondergrondse opslag van CO2 in Port Arthur, Texas. De totale kosten van het project bedragen 384 miljoen dollar. De overheidssubsidie wordt verstrekt in het kader van het Industrial Carbon and Sequestration (ICCS) programma. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling en de bouw van installaties voor de opvang en reiniging van CO2, die vrijkomt bij de productie van waterstof. Het project loopt tot en met september 2015.

Air Products zal voor het project een geavanceerd systeem ontwerpen en bouwen voor het opvangen van kooldioxide (CO2) van twee stoom methaan reformers (SMR's), die Air Products exploiteert bij de Valero-raffinaderij in Port Arthur. De reformers produceren waterstof uit methaan en stoom, waarbij CO2 vrijkomt. De waterstof wordt door meerdere raffinaderijen in de regio gebruikt voor de productie van schonere autobrandstoffen. De CO2 kan in dat proces gemakkelijk opgevangen en gereinigd worden, waarna het gas door de Denbury Green Pipeline naar olievelden wordt getransporteerd, waar hij in de bodem geïnjecteerd wordt voor de winning van olie. De units voor de opvang van CO2 worden door Air Products zelf ontworpen en in de bestaande reformers ingebouwd. Met het systeem kan jaarlijks naar schatting één miljoen ton CO2 opgevangen worden.

Het Amerikaanse Ministerie van Energie zegt in de toewijzing van de subsidie dat de ontwikkeling van geavanceerde technologieën en innovatieve concepten voor het terugdringen van de uitstoot van CO2 een belangrijk onderdeel is van het beleid van de Amerikaanse regering om de klimaatsverandering te beperken. Technologie voor de opvang, reiniging, transport en permanente opslag van CO2 in ondergrondse, geologische formaties wordt door veel experts nog steeds gezien als een belangrijk onderdeel van de strategie om de CO2-problematiek op te lossen. De projecten die in aanmerking komen voor subsidie van het ICCS-programma richten zich op het ontwikkelen en testen van voorzieningen voor de grootschalige opvang en opslag van CO2. De technologie van Air Products is volgens het ministerie een belangrijke stap in de opvang en opslag van CO2 op een commercieel en economisch verantwoorde manier.

"Air Products is bij diverse demonstratieprojecten voor de opvang en opslag van CO2 betrokken", zegt Wilbur Mok, vice-president Tonnage Gases bij Air Products. "De voordelen van onze technologie en de ervaring, die we daarmee in andere projecten hebben opgedaan, waren doorslaggevend bij de toewijzing van de subsidie." Mok wijst onder andere op het demonstratieproject van de Oxyfuel-technologie voor opvang en opslag van CO2 bij het R&D-complex van energieleverancier Vattenfall in Schwarze Pumpe in Duitsland. Air Products installeert daar een systeem voor opvang, reiniging en compressie van CO2 afkomstig uit een 30 megawatt kolengestookte energiecentrale. Dit Oxyfuel-project wordt wereldwijd beschouwd als een zeer belangrijk CO2-project. De verwachting is dat de installatie eind van dit jaar operationeel is.

Dit jaar werd ook een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse Ministerie van Energie voor het ontwerp en de bouw van een CO2 reinigingssysteem voor een Oxyfuel-project bij een energiecentrale in het Amerikaanse Windsor. Samen met het Alberta Energy Research Institute (AERI) werd dit jaar een uitgebreide studie gedaan naar geavanceerde technologie voor opvang van CO2 bij gassificatieprocessen in energiecentrales. Al in 2008 bouwde Air Products samen met het Imperial College uit London een proefopstelling voor de reiniging van rookgas als onderdeel van de Oxyfuel- technologie bij een kolengestookte energiecentrale van Doosan Babcock in het Schotse Renfrew. De drie partners in dat project, Air Products, het Imperial College London en Doosan Babcock Energy, ontvingen de 'Rushlight Carbon Capture and Storage Award 2008' voor hun bijdrage aan de zuivering van CO2, die vrijkomt in kolengestookte energiecentrales. De awards zijn in het leven geroepen voor de promotie van innovatie mili eutechnologie in Engeland en Ierland.


---




Ingezonden persbericht