Ingezonden persbericht


GroenLinks voor sociale Europese oplossingen vergrijzing

STRAATSBURG, 7 juli 2010 - Eurocommissaris van werkgelegenheid en sociale zaken László Andor heeft vandaag een groenboek (discussiestuk) gepresenteerd over de toekomst van Europese pensioenen. GroenLinks kan zich vinden in zijn suggestie voor een Europese aanpak van het vergrijzingsvraagstuk door hervormingen van de pensioenstelsels gecombineerd met een hogere arbeidsparticipatie.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen, het enige Nederlandse lid in de commissie werkgelegenheid en sociale zaken reageert:

"Als andere landen in de Europese Unie hun pensioenstelsels en arbeidsmarkt niet toekomstbestendig maken, zal dit ook Nederlandse pensioensgerechtigden raken. Het rendement van Nederlandse pensioenfondsen die veel vermogen in het buitenland beleggen, is afhankelijk van de gezondheid van de andere Europese economieën en begrotingen. Het is daarom een goede zaak dat Europa meer grip wil krijgen op de houdbaarheid van pensioenen. Dit betekent niet dat de EU een pensioenstelsel aan landen moet opleggen, maar wel dat de Commissie er beter op moet gaan toezien dat de EU-regeringen voldoende plannen presenteren die hun begrotingen op de lange termijn houdbaar maken."

De Commissie stelt in haar groenboek dat de arbeidsparticipatie, vooral onder ouderen, omhoog moet om de verhouding actieven-inactieven op de arbeidsmarkt in balans te houden. Cornelissen:

"Een hogere arbeidsparticipatie is essentieel om met de vergrijzing in Europa om te gaan. Daarbij gaat het niet alleen om het aanpassen van de pensioenleeftijd aan de gestegen levensverwachting. Veel belangrijker is het stimuleren van beleid dat er voor zorgt dat ouderen, vrouwen, gehandicapten en migranten betere toegang tot de arbeidsmarkt krijgen, onder andere door werkgevers en onderwijsinstellingen hier beter op in te stellen en strenger toe te zien op antidiscriminatiewetwetgeving. Daarnaast moet de EU beleid aanbevelen dat het mogelijk en aantrekkelijk maakt voor oudere werknemers om langer actief te blijven."

Ook wil GroenLinks meer aandacht voor de genderaspecten van pensioenen. Cornelissen: "Wanneer landen hun pensioenstelsels herzien moet er speciale aandacht komen voor pensioenvoorzieningen van vrouwen. Zij worden in ouderwetse systemen benadeeld door afhankelijkheid van hun partner, hun hogere levensverwachting en pensioengaten als gevolg van zorgtaken. Het is hoog tijd dat daar verandering in komt."

In het groenboek wordt de vraag gesteld of EU-wetgeving moet worden aangepast om opgebouwde pensioenrechten beter te over de grens mee te kunnen nemen en om ervoor te zorgen dat pensioenfondsen ook in andere landen actief kunnen worden. "Hierbij stuit je op de grote verschillen in pensioenstelsels tussen de landen. Daar moet voorzichtig mee worden omgesprongen. Tegelijkertijd mogen EU-werknemers niet langer worden afgestraft in hun pensioensopbouw door het feit dat ze (tijdelijk) in een ander EU-land werken. Een gemeenschappelijke markt betekent dat ook voor pensioenen Europese oplossingen nodig zijn", aldus Cornelissen.

Persbericht - 7 juli 2010 - Marije Cornelissen