Technische Universiteit Delft

Promotie: Biomassa

door M&C

Promotie van De heer Ir. R. Toonssen: "Duurzame elektriciteit uit biomassa: Vergelijking van technologieën voor centrale of decentrale brandstofcelsystemen"

08 juli 2010 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. R. Toonssen | scheikundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. A.H.M. Verkooijen 3mE

Duurzame elektriciteit uit biomassa: Vergelijking van technologieën voor centrale of decentrale brandstofcelsystemen

Biomassa wordt beschouwd als een duurzame bron van energie voor de productie van elektriciteit en warmte. Voor optimaal gebruik van biomassa is het noodzakelijk dat het biomassa zo efficiënt mogelijk wordt omgezet. Het doel van deze studie was dan ook de vergelijking en selectie van geschrikte omzettingssystemen voor biomassa vergassing toegepast in waterstof gebaseerde energie systemen met brandstofcellen. In dit onderzoek zijn twee verschillende omzettingsketens vergeleken: 1) centrale omzetting van biomassa in elektriciteit gebruikmakend van biomassa vergassing en brandstofcellen, 2) centrale productie van brandstof uit biomassa met behulp van biomassa vergassing en de decentrale omzetting van deze brandstof in elektriciteit en warmte met behulp van brandstofcellen. Met behulp van thermodynamische modellen en exergie analyse zijn de verschillende ketens vergeleken. De resultaten tonen aan dat de keten op basis van centrale omzetting van biomassa naar elektriciteit iets efficiënter is. Het onderzoek geeft ook aan welke technologieën het meest interessant zijn om verder te onderzoeken, zoals hydro-thermische vergassing en de combinatie van gas turbine en vaste oxide brandstofcel.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.