ChristenUnie


Gemeenschappelijk landbouwbeleid: Steun is nodig, waar de markt in gebreke blijft

Gemeenschappelijk landbouwbeleid: Steun is nodig, waar de markt in gebreke blijft

1014139 donderdag 08 juli 2010 10:18 In zijn stemverklaring bij de stemming over het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2013, pleitte Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) voor een grondige herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Lees hier zijn bijdrage.

,,Voorzitter, als ik de situatie kort samenvat hebben we voor het GLB de komende periode meer landen, meer prioriteiten en minder geld te besteden. Dit betekent dat het GLB grondig herzien moet worden. En bij een dergelijke herbezinning is het goed bij de basis te beginnen.

Voedsel is het belangrijkste collectieve goed dat door de landbouwsector wordt geproduceerd. Deze productie moet gewaarborgd blijven, zeker met het oog op de voedselzekerheid voor de komende decennia.

Daarnaast willen we in Europa graag dat dit voedsel van hoge kwaliteit is en voldoet aan eisen betreffende dierenwelzijn en milieu. Dit zijn collectieve goederen waarvoor zij niet via de markt worden beloond. Hun mondiale concurrenten hebben deze eisen niet of minder. Daarom is steun nodig, waar de markt in gebreke blijft.

Het is dan ook goed dat het rapport pleit voor toeslagen per hectare. Dit gaat verdere intensivering van de landbouw tegen en maakt het halen van milieueisen realistischer. Boeren kunnen zo makkelijker beloond worden voor de groene en blauwe diensten die ze leveren, zonder bureaucratische lasten te creëren!"

Eurofractie