Gemeente Twenterand


Alleen zwemmen in officieel zwemwater

logo-regge-en-dinkel Het wordt steeds warmer en dus wordt het recreëren in water steeds verleidelijker. Waterschap Regge en Dinkel adviseert om veiligheidsredenen om alleen te zwemmen in een zwembad of in één van de negen officiële zwemwateren in Twente.

Afgelopen dagen hebben we mensen zien zwemmen in onder andere De Doorbraak en de Bornsebeek. Dit is niet verstandig. Door de hoge watertemperaturen en de verminderde afvoer van water wordt het risico op aanwezigheid van schadelijke bacteriën in het water steeds groter. De kans op toename van bacteriën en andere ziekteverwekkers in het water (o.a. botulisme) en de kans op blauwalggroei wordt daarmee vergroot. Zwemmen in open water is altijd op eigen risico. Voor het waterschap is het onmogelijk om alle wateren te controleren op zwemwaterkwaliteit en veiligheid. Neem daarom geen risico en zwem alleen in de gecontroleerde wateren! Maar ook hier geldt; zwemmen in open water is altijd op eigen risico. Dit geldt tevens voor huisdieren. Ook zij kunnen ziek worden als ze in aanraking zijn gekomen met besmet water.

Gecontroleerd zwemwater

Het waterschap Regge en Dinkel benadrukt nogmaals dat er negen officiële zwemwateren in Twente zijn. Hier wordt in de zomer de zwemwaterkwaliteit regelmatig gecontroleerd (zie voor meer informatie en meldingen: www.overijssel.nl). Dit zijn:


- het Lageveld in Wierden


- de Tuindorpvijver in Hengelo


- het Hulsbeek bij Oldenzaal


- het Rutbeek bij Enschede


- campingplas Ostana in Enschede


- campingplas Papillon in Denekamp


- campingplas Berkenven in Geesteren


- campingplas Rammelbeek in Lattrop


- campingplas Bovenberg in Markelo

Als de waterkwaliteit niet goed is door de aanwezigheid van bijvoorbeeld blauwalg/botulisme of bacteriën, dan beslist de provincie of er een negatief zwemadvies of in het ergste geval een (gedeeltelijk) zwemverbod komt. Als u iets verdachts ziet in het zwemwater, neemt u dan contact op met de beheerder.