Gemeente Hilversum

Normale middelbare scholieren met een bijzonder talent

publicatiedatum: woensdag 7 juli 2010

"Van nieuwe mensen leer je nieuwe dingen"

"We hadden een piano thuis en daar werd eigenlijk weinig mee gedaan. Toen ben ik er maar achter gekropen." En zo begon het voor Lucas Jussen (17 jaar). Ook zijn jongere broer Arthur (13 jaar) bleek veel talent te hebben. Sindsdien veroveren ze samen de wereld. Met een internationaal platencontract, meteen goud met hun eerste cd en op tournee in Amerika met Jaap van Zweden: de carrière van de broerjes Jussen heeft een vliegende start genomen.

Beide broers begonnen op vijfjarige leeftijd met piano spelen. Lucas: "Na een paar lesjes van mijn moeder kreeg ik de smaak te pakken. Toen ben ik op les gegaan. Er volgde een aantal huisconcerten en kleinere concerten. Toen kwam Maria João Pires in ons leven en bood ons de unieke kans een jaar bij haar les te volgen in Portugal en Brazilië. Ik was toen twaalf en Arthur acht. Op dat moment waren wij ons niet bewust dat wij van zo´n grote pianiste les kregen. Zij heeft de bouwstenen voor ons pianospel gelegd." Arthur geeft aan dat zijn grote broer zijn inspiratie was. "Door Lucas ben ik ook piano gaan spelen en al vrij snel kropen we regelmatig samen achter de piano."

Op de vraag hoe het nu is om op jonge leeftijd door te breken, antwoord Arthur bescheiden: "Wij zien het niet echt als doorbreken. Nu is het nog makkelijk. Er is een soort hype gecreëerd. Het is pas echt een prestatie om na je doorbraak jezelf staande te houden". Lucas vult lachend aan: "Niet dat we niet gelukkig zijn met hoe het nu gaat hoor, we zijn juist erg blij".

"Naast pianisten zijn we ook normale middelbare scholieren die zoveel mogelijk het lesrooster volgen. We missen af en toe een les en krijgen iets minder huiswerk. Gelukkig kunnen we allebei makkelijk leren. Dus dat gaat allemaal goed."

Volgend jaar gaat Lucas zijn examenjaar in. "Alle aanvragen worden naast mijn examenrooster gelegd. Er wordt dus goed gepland. Geen optredens in de buurt van mijn examens" geeft Lucas aan. "Als ik slaag wil ik daarna in het buitenland gaan studeren. In het buitenland leer je nieuwe mensen kennen en van nieuwe mensen leer je weer nieuwe dingen. Op dit moment krijg ik les van Jan Wijn, dus voorlopig zit ik perfect. Ik ben er nog niet helemaal uit, het blijft moeilijk om te kiezen. Ik kan ook gaan studeren voor een baan, maar die heb ik eigenlijk al", lacht Lucas. Arthur: "Voor het nadenken over een vervolgopleiding heb ik nog alle tijd, daar houd ik me nog niet zo mee bezig."

De broers hebben het de komende tijd even rustiger. Zij komen net terug van tournee. Vanuit Dallas weer terug naar Hilversum. "Het gezegde `Oost West Thuis Best' geldt zeker ook voor ons. We zijn altijd erg blij weer thuis te zijn. Lekker met onze vrienden op het terras bij de Jonge Haan. Even lekker een balletje slaan op de tennisbaan en natuurlijk op stap met vrienden". Lucas: " We kunnen gelukkig nog gewoon over straat. Wel merk ik dat na onze `promotietour' tijdens het uitgaan, vaker mensen op mij afkomen. Dat vind ik alleen maar leuk".

"Onze vrienden hebben waardering en respect voor wat wij doen. Maar zij zullen niet opeens grote liefhebbers van klassieke muziek worden. Wij hopen natuurlijk wel jongeren in contact te brengen met klassieke muziek én ze aan te sporen om zelf een instrument te gaan bespelen." Arthur bespeelt ook nog recreatief een elektrisch drumstel en Lucas de elektrische gitaar. "Wij oefenen iedere dag twee tot drie uur op de piano. Op vrije dagen en in het weekend wel langer. Er zitten uiteraard ook dagen tussen dat je eigenlijk geen zin hebt, maar dat heeft iedereen wel eens".