Gemeente Tiel


Tiel deels autoluw tijdens Fruitcorso/Appelpop

Het corso en Appelpopweekend is voor Tiel een belangrijk weekend. Vele duizenden bezoekers komen naar Tiel om te genieten van de praalwagens van het Fruitcorso en/of Appelpop. Ieder jaar wordt het drukker in de stad. Om de bereikbaarheid van de stad en veiligheid voor inwoners, bezoekers, ondernemers en hulpdiensten te bewerkstelligen tijdens Appelpop en Fruitcorso hebben burgemeester en wethouders besloten een deel van de stad autoluw te maken en transferia in te richten.

Onnodig verkeer tijdens een groot evenement in de stad is onwenselijk, daarom wordt Tiel voor een groot deel autoluw gemaakt. Er is op vrijdag 10 september een transferium beschikbaar, op zaterdag 11 september zijn er twee transferia aan de rand van de stad. Deze transferia zijn nodig om het verkeer in goede banen te leiden. Ook zijn de hulpdiensten in geval van calamiteiten snel ter plekke. Het gaat hierbij voor de vrijdag (vanaf 14.00 uur) en zaterdag om het gebied liggende binnen het corridor Amsterdam-Rijnkanaal, Spoorlijn, Westroijensestraat, Laan van Westroijen, Rivierenlandlaan, Schaarsdijkweg, J.M. Den Uyllaan. Hiervan uitgezonderd zijn het Zorgeiland, Sportpark Rauwenhof en de bedrijventerreinen Latenstein, Kellen en Medel. Op zondag worden de verkeersstromen geregeld door extra verkeersregelaars.

De stremmingen gelden niet voor vrachtverkeer (bevoorrading), bussen, taxi's en inwoners en bedrijven en instellingen in het verkeersluwe gebied. Bewoners worden hierover uitvoerig geïnformeerd in de media en zullen vlak voor het evenement gedetailleerde informatie ontvangen per brief, waarbij ook wordt aangegeven op welke manier ze thuis kunnen komen. Ook neemt de gemeente contact op enkele grote instellingen om tot een oplossing op maat te komen.

Het besluit van het college om transferia in te richten en een deel van de stad verkeersluw te maken, maakt onderdeel uit van meerdere verkeersmaatregelen. Deze worden gepubliceerd op de openbare mededelingen-pagina's.