Provincie Utrecht

Asfaltcentrale waarschijnlijk vernieuwd en uitgebreid

De asfaltmenginstallatie van de Asfaltcentrale Utrecht ( ACU) wordt waarschijnlijk vernieuwd. De ACU kan met deze nieuwe installatie meer produceren dan met de huidige. De installatie die nu gebruikt wordt om asfalt te mengen, is volgens het bedrijf aan vervanging toe.

De ACU heeft bij de provincie Utrecht een nieuwe vergunning voor de nieuwe installatie aangevraagd. De aanvraag voldoet aan alle wettelijke eisen. Door modernere technieken toe te passen kan de nieuwe installatie meer produceren en tegelijkertijd binnen de wettelijke geurnormen blijven. Daarbij neemt de ACU na overleg met de provincie een aantal maatregelen om ervoor te zorgen dat de geurhinder in de directe omgeving niet toeneemt. De provincie is daarom van plan de vergunning te verlenen. Als uitvoerder van de Wet Milieubeheer is de provincie verplicht een milieuvergunning te verlenen als de aanvraag daarvoor voldoet aan de wettelijke eisen.

Gezien de ligging van de asfaltcentrale, in de buurt van woonwijken, houdt de provincie nauwlettend in de gaten houden of de voorwaarden uit de vergunning worden nageleefd. Dat wil zeggen: of de uitstoot uit de schoorsteen niet meer geuroverlast veroorzaakt dan is toegestaan. Het naleven van de vergunningvoorschriften is de verantwoordelijkheid van de ACU. Bewoners die desondanks geuroverlast ervaren, kunnen dat blijven melden aan de provincie via de milieuklachtentelefoon (0800 - 02 25 510) of de provinciale website.

Het traject van vergunningverlening start volgens planning in de tweede helft van juli met een bekendmaking in de lokale kranten. Tijdens dit traject is er voor alle belanghebbenden ruimte om hun reactie op de ontwerpvergunning kenbaar te maken aan de provincie en om later eventueel in beroep te gaan. Op 19 augustus 2010 organiseert de provincie een gedachtewisseling over de vergunning. Meer informatie over deze bijeenkomst volgt bij de bekendmaking.

Voor persinformatie:
doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 22

Voor algemene vragen:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11