Gemeente Zoetermeer

Jongeren laten van zich horen

Wat vinden jongeren van Zoetermeer? Hoe zouden zij omgaan met sport, welzijn of onderwijs? Hoe willen zij uitgaan en waar? De gemeente vraagt het de jongeren zelf, daarom heeft Zoetermeer sinds kort twintig jongerenambassadeurs.

Jongeren kijken anders tegen onderwerpen aan. Ze hebben nieuwe ideeën, zijn kritisch en hebben een frisse blik op oude problemen. De gemeente wil graag van de jeugd leren. De jongerenambassadeurs zijn tussen de 12 en 24 jaar. Zij komen één keer per week bij elkaar om te overleggen en van elkaar te leren. Maar ze gaan ook de stad in en maken contact met andere jongeren en jongerenorganisaties. Zo komen ze erachter welke ideeën daar leven.

Jeugd krijgt een stem
Door de jongerenambassadeurs in te zetten krijgt de jeugd een stem in Zoetermeer. De jongeren geven advies. De gemeente kan hiermee rekening houden bij het opstellen van het beleid. Voor de jongerenambassadeurs zelf is het een leerzame ervaring. Ze komen in aanraking met verschillende organisaties en zijn bezig met maatschappelijke thema's. De jongeren worden professioneel begeleid door de organisatie Youth and the city, die ook in andere steden met succes dergelijke projecten heeft opgezet.

Meer informatie
Meer over de jongerenambassadeurs en het werk dat zij doen leest u op www.jongerenambassadeurszoetermeer.nl.