Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburg wil gastvrij vergunningenbeleid

De gemeente Valkenburg wil met een nieuw beleid voor terrassen de uitstraling van het centrum verfraaien. Samen met een afvaardiging van ondernemers wordt een duidelijk beleid met heldere voorschriften opgesteld.

Terrassen Valkenburg Verbetering uitstraling en veiligheid

Valkenburg wil de uitstraling van haar stad naar een hoger plan tillen. Daar hoort ook het straatbeeld bij. Burgemeester Martin Eurlings juicht de kwaliteitsslag toe: âGoed verzorgde terrassen bepalen de uitstraling van de omgeving. Daar willen gasten graag verblijven. Onze ondernemers en de gemeente hebben gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Meer gasten in Valkenburg betekent voor ondernemers economische groei en meer werkgelegenheid. Daar wordt iedereen beter van.â Het terrasbeleid beschrijft de regels waaraan een terras moet voldoen. Veiligheid is daarbij heel belangrijk. Een terras mag bijvoorbeeld niet voor overlast voor de (woon)omgeving of voor onveilige situaties zorgen.

Â

Multidisciplinaire aanpak
Er bestaat uitgebreide wet- en regelgeving over terrassen. Een horecaondernemer heeft nu onder andere te maken met de APV, terrasvergunningen, gebruiksvergunningen van de brandweer en de Drank- en Horecavergunning. De samenhang is complex en niet altijd duidelijk. Daardoor zijn de huidige terrasvergunningen soms niet eenduidig en worden vergunningen in sommige gevallen niet goed nageleefd. Door een nieuw duidelijk beleid kan dit in de toekomst voorkomen worden. Voor het formuleren van het nieuwe beleid zal ook afstemming gezocht worden met de brandweer.

Â

Samen met de ondernemers
âSamen met de horecaondernemers willen we werken aan een mooie, gezellige en veilige leefomgeving in Valkenburg. Daarnaast willen we voor de ondernemers duidelijkheid creëren. Daarom gaan we samen met de ondernemers aan tafel voor een duidelijk en ondernemersvriendelijk nieuw beleid,â aldus de burgemeester. Overigens constateert de burgemeester dat het overgrote deel van de ondernemers de zaken nagenoeg op orde heeft. âEn dat verdient zeker een compliment.â Na de zomer zullen de ideeën over het nieuwe terrasbeleid met de ondernemers besproken worden.