Gemeente Alkmaar


Zeswielen: de ontsluiting voor Overstad komt dichterbij

Een lange aanloop, naar een weloverwogen uitkomst

Het is één van die projecten die bij veel Alkmaarders interesse oproept: het Zeswielentracé. De weg die een goede ontsluiting van Overstad moet gaan waarborgen. Voor de Zeswielen wordt al jaren naar een goede oplossing gezocht. Nu is het de hoogste tijd om spijkers met koppen te slaan. Of zoals wethouder Jan Nagengast zegt: "Ik neem aan dat de besluitvorming voor het eind van het jaar is afgerond." De langverwachte besluitvorming gaat er dus komen. "Het is goed voor bewoners en ondernemers dat er duidelijkheid komt", aldus de wethouder.

De uiteindelijke besluitvorming houdt onder andere een definitieve afweging in van nut, noodzaak en financiering. Ook gaat de besluitvorming om de precieze invulling van de weg. Hierbij is de keuze tussen de opties `voorlangs' en `achterlangs' die slaan op de ligging van de nieuwe weg. Beide opties zijn op dit moment nog open. Volgens de wethouder gaat het vooral om een duurzame oplossing waarbij de bereikbaarheid van het nieuwe centrum (binnenstad en Overstad), doorstroming, veiligheid, maar ook het fraaie karakter van de omgeving belangrijke aspecten zijn. Er zijn dan ook nog geen besluiten genomen. Nagengast: "Belangrijk is dat de bewoners kunnen participeren en inzicht krijgen in de beslissingen die genomen worden. Ook financiën spelen natuurlijk een rol. En wat is dan doorslaggevend? De kosten, landschappelijke aspecten of toch duurzaamheid? Het is een afweging, daarover kan, of misschien wel moet, gediscussieerd worden."

Voorstel
Het college komt nog voor het eind van het jaar met een voorstel naar de raad. De raad moet uiteindelijk een besluit nemen of de weg er komt en in welke vorm deze, voor Alkmaar zo belangrijke weg, gaat krijgen. Voor welke van de twee opties ook wordt gekozen: "Het wordt dit jaar duidelijk of het Zeswielentracé er komt en op welke manier hier invulling aan wordt gegeven". Overstad wordt de komende jaren ontwikkeld. Het is dus belangrijk dat er helderheid komt, daar is iedereen het wel over eens. Juist daarom is de participatie van bewoners van groot belang. Nagengast: "Het moet een transparant proces zijn, waarin belanghebbenden hun stem kunnen laten horen." Pas na het participatietraject kan het college met een advies aan de raad komen. Een advies dat dus nog voor het einde van het jaar tot een besluit van de raad moet leiden.