Gemeente Alkmaar


Stadstoezicht in beeld

Bij de afdeling Stadstoezicht werken tweeëntwintig inspecteurs, achttien parkeercontroleurs en drie cameraobservanten aan een veilige en leefbare stad, waar mensen zich prettig en thuis voelen. De inspecteurs bewaken de regels, spreken mensen aan op hinderlijk gedrag en verlenen hulp. Parkeercontroleurs zorgen ervoor dat de schaarse parkeerruimte goed kan worden benut en voorkomen gevaarlijk of hinderlijk parkeergedrag. Het camerateam observeert videobeelden en ondersteunt daarmee de politie.

Vaarseizoen geopend
De inspecteurs zijn weer te vinden op de Alkmaarse wateren. In samenwerking met de politie
wordt er gecontroleerd op te hard varen. Door hard varen wordt veel overlast veroorzaakt voor woonbootbewoners en nestelende watervogels en schade aangericht aan oevers en rietkragen.
De inspecteurs bewaken de regels die gelden bij gebruik van een snelle motorboot (vaartuigen kleiner dan 20 meter, die sneller dan 20 km per uur kunnen varen). Voor het varen is een vaarbewijs, een registratiebewijs en een minimumleeftijd van 18 jaar vereist. Ook een jetski is een snelle motorboot.

Hondencontrole
Het uitlaten van honden is gebonden aan regels om hinder te beperken en voor de hygiëne. Regelmatig wordt er op gecontroleerd. In natuurgebied de Paddenpoel werd een wel héél bijzondere hond aangetroffen. De inspecteurs zagen van verre een loslopend wit poedeltje. Ter plaatse werd het bonnenboekje snel opgeborgen, want het bleek te gaan om......een lammetje, dat door zijn bazin getrakteerd werd op vers gras.

Huisvuil
Grof huisvuil mag pas aan de weg gezet worden op de dag, dat het wordt opgehaald. Hierdoor wordt voorkomen, dat er in het afval wordt gerommeld, of dat er van alles wordt bijgezet. Maar toch gaan mensen nog regelmatig in de fout. In Koedijk is gecontroleerd en werden 7 bekeuringen geschreven, omdat het huisvuil al op de avond ervoor aan de weg gezet was. Ook in de overige wijken zal in de zomermaanden worden gecontroleerd.

Parkeren
Onnodige parkeerovertredingen komen veel voor, maar de kans op een bon is groot. Door inspecteurs en parkeercontroleurs werd 22 maal bekeurd voor het parkeren op een invalidenparkeerplaats zonder gebruik van een geldige gehandicaptenparkeerkaart. Ook werd 167 keer een bekeuring uitgeschreven voor parkeren in een parkeerverbod. Door de parkeercontroleurs werd ruim 1400 keer een naheffing opgelegd, omdat er geen of te weinig geld in de automaat was geworpen, daarnaast werd 366 keer bekeurd voor het parkeren zonder vergunning. Het loont dus om er op te letten dat men juist parkeert.