GroenLinks

GroenLinks: ook vakbond prostituees heeft recht op bankrekening

Donderdag 8 juli 2010, 10:39u - Bruno Braakhuis

Iedere legaal opererende onderneming zou een bankrekening moeten kunnen openen. Dat vindt GroenLinks Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis. De Rabobank in Amsterdam weigert een bankrekening te openen voor Vakwerk, de vakbond voor prostituees. De reden die de bank hiervoor opgeeft is dat zij niet geassocieerd wil worden met dames van lichte zeden. Braakhuis: "Of het geld nu van een prostituee of bankdirecteur komt; geld is geld. En dat hoort op een bankrekening en niet in een oude sok onder de matras."

De Rabobank geeft aan geen problemen te hebben met de vakbond voor prostituees maar wel met de contributiestortingen van de prostituees zelf. "Dit soort bedrijfsvoering werkt stigmatiserend en laat weinig zien van de maatschappelijke rol die de Rabobank pretendeert te willen innemen", aldus Braakhuis. Vakwerk overweegt een klacht in te dienen bij de Commissie Gelijke Behandeling. Braakhuis roept minister van Economische Zaken Van der Hoeven op om in overleg te treden met de bankensector en zo spoedig mogelijk te komen met een oplossing.

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Bruno Braakhuis aan de minister van Economische Zaken over de berichtgeving dat de Rabobank weigert een rekening te openen voor de Vakwerk, de vakbond voor prostituees:


1) Hebt u kennis kunnen nemen van het artikel `Geen Raborekening voor hoerenvakbond' van dinsdag 22 juni 2010 op www.binnenlandsbestuur.nl.


2) Wat is uw reactie op het feit dat de Rabobank de vakbond Vakwerk een bankrekening heeft geweigerd?


3) Deelt u met ons de mening dat iedere legaal opererende onderneming bij iedere reguliere bank een bankrekening zou moeten kunnen openen, omdat deze essentieel is voor de bedrijfsvoering ervan? Zo nee, waarom niet?


4) Wat is uw reactie op het feit dat ook legaal opererende prostituees belemmering ondervinden bij het openen van een zakelijke bankrekening?


5) Kunt u aangeven of er, naast de Rabobank, meer banken legaal opererende organisaties als Vakwerk of de legaal werkende prostituee een (zakelijke) bankrekening weigeren? Zo nee, waarom niet?


6) Kunt u aangeven of er, naast Vakwerk, meer legaal opererende ondernemingen zijn, zoals bijvoorbeeld coffeeshops, die belemmeringen ondervinden bij het openen van een bankrekening?


7) Kunt u aangeven welke stappen u gaat ondernemen om de ontstane rechtsongelijkheid binnen de bankensector aan de kaak te stellen?