Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Sportzone Limburg drie regionale trainingcentra rijker Vrouwenvoetbal, wielrennen en handbal

Donderdag 8 juli werd bekend gemaakt dat Sportzone Limburg drie regionale trainingcentra (RTCs) rijker is: vrouwenvoetbal, wielrennen en handbal. De RTCs wielrennen en vrouwenvoetbal zijn de eerste RTCs van deze sporttakken in Nederland. Limburg heeft daarmee een primeur. In Sportzone Limburg zijn al gevestigd de RTCs atletiek en zaalvoetbal en de nationale trainingcentra (NTCs) triatlon en polstokhoogspringen.

Deze ontwikkeling illustreert dat we in Limburg een actieve sportprovincie zijn., aldus gedeputeerde sport Odile Wolfs. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven maken in Limburg samen werk van Sportzone Limburg en de ambities uit het Olympisch Plan. Door een concentratie van talentontwikkeling in Sportzone Limburg ontstaat er een interessante voedingsbodem voor onderwijs, economie, innovatie en leisure. Dit versterkt het (top)sportklimaat én het vestigingsklimaat.

Wethouder Sport Sittard-Geleen Ruud Guyt: "Met de komst van deze 3 RTC's wordt een volgende stap gezet in de verwezenlijking van de ambities van de Sportzone. Het realiseren van een hoogwaardig sportklimaat, waarin talenten de mogelijkheid geboden wordt het maximale uit zichzelf te halen, staat centraal. Sportzone Limburg is dé springplank voor talent in de grenzenloze taille van Limburg, het kloppend hart van een ondernemende regio".

RTC Vrouwenvoetbal
Er wordt in het RTC een nauwe relatie gelegd tussen de versterking van vrouwenvoetval op verenigingsniveau én talentontwikkeling op regionaal niveau. In totaal zullen 180 talenten binnen het RTC vrouwenvoetbal begeleid worden. Dit is een kwaliteitsimpuls voor de Limburgse voetbalmeiden!, aldus Jan Terburg, voorzitter KNVB District Zuid II.

RTC Wielrennen
Het RTC wielrennen richt zich op het wegwielrennen, mountainbike en BMX. Het RTC gaat van start met 20 wielertalenten en streeft ernaar elk jaar met circa 5 talenten te groeien. Thorwald Veneberg, Technisch Directeur KNWU: "De KNWU en de Wielerfederatie Limburg zijn blij met de komst van het RTC Wielrennen Limburg. Het is de daadwerkelijke start van de uitvoering van het onderdeel 'Talentontwikkeling' van het Limburgs Wielerplan."

RTC Handbal
Het RTC handbal wordt georganiseerd vanuit 2 handbalscholen (in Sittard-Geleen -Graaf Huyn College- en Peel en Maas). Samen vormen zij het RTC Handbal. Hiermee krijgt tevens de samenwerking tussen de twee Limburgse handbaltopteams Lions en Bevo vorm. Het RTC start met 100 talenten en streeft er naar binnen drie jaar door te groeien naar 140 talenten. Ton van Linder, Technisch Directeur NHV: "Het is geweldig dat de partijen in Limburg op deze wijze investeren in de talentontwikkeling van handbal in Limburg".

Jan van Nierop, voorzitter Raad van Bestuur Da Capo College: "Deze RTC's zijn een grote stimulans voor de ontwikkeling van topsporters in onze regio en wij zullen die vanuit de LOOT-scholen, dat zijn scholen die gecertificeerd zijn om topsporters te begeleiden, de ondersteuning geven die nodig is."

8-7-2010 11:31