Travel Unie International Nederland N.V.

NIEUW: ARKEFLY VLUCHT NAAR FINS ROVANIEMI: DE POORT TOT LAPLAND

⢠Tweede Finse wintersportbestemming Holland International & ArkeFly

Rijswijk, 5 juli 2010 â Reismerk Holland International en airline ArkeFly bieden deze winter een nieuwe winterbestemming aan: het Finse Rovaniemi. Vakantiegangers vliegen vanaf 19 december rechtstreeks met ArkeFly in circa drie uur naar deze veelzijdige en sneeuwzekere bestemming. Rovaniemi ligt op de Poolcirkel en wordt daarom ook wel de poort tot Lapland genoemd. De Finse stad is ook wereldberoemd als thuisbasis van niemand minder dan de Kerstman. Vanuit Rovaniemi reizen wintersportliefhebbers via een korte transfer naar Luosto, een kleinschalige en intieme wintersportplaats in het Pyhä-Luosto National Park. Rovaniemi is de tweede Finse winterbestemming van Holland International en ArkeFly, na Kittilä. Ook deze bestemming wordt in samenwerking met Scandinavië-specialist Buro Scandinavia aangeboden.

Tweede Finse bestemming na succesvol Kittilä vorig jaar De belangstelling voor de Finse wintersportbestemming Kittilä was vorige winter overweldigend. Veel vakantiegangers boekten een reis naar Fins Lapland met aansprekende activiteiten als rendiertochten, scootersafariâs, huskysledetochten, ijsvissen en sneeuwschoenwandelingen. Een goede reden voor Holland International en ArkeFly om nog een tweede Finse bestemming aan te bieden. Jacques Crijnen, Manager Product Wintersport: âRovaniemi is de bestemming waarmee vijftien jaar geleden de wintersport in Finland gestalte kreeg. En niet voor niets, want de stad en haar omgeving hebben veel te bieden. Natuurlijk veel wintersportmogelijkheden én Santa Claus, maar ook bijvoorbeeld bevroren rivieren en meren die uitnodigen tot een sneeuwscootersafari. De meest geliefde accommodatie in Rovaniemi is Sky Hotel Ounasvaara, uniek gelegen aan de piste met uitzicht over de stad. De populariteit is ook aan het restaurant te danken; het is één van de beste hotelrestaurants van Finland mét adembenemend uitzicht.â

Levendig Rovaniemi
Meer dan een vierde van de inwoners van Rovaniemi bestaat uit studenten. Dit maakt het tot een gezellige en levendige stad met veel bars, restaurants en winkels. Beginnende skiërs kunnen de fijne kneepjes van de sport leren op de Ounasvaara heuvel, circa drie kilometer buiten de stad. De omgeving kent uitstekende crosscountry mogelijkheden en via de bevroren rivier - de langste van Finland - kan de liefhebber op een sneeuwscooter onbekende bestemmingen verkennen. Een bezoek aan het Arctic Museum, met zijn exposities over de Sami cultuur is een aanrader. De Sami, het laatste inheemse volk op het Europese continent, leeft verspreid over Lapland in het noorden van Scandinavië.

Langlaufloipen en log-cabins in Luosto
Luosto is een klein wintersportplaatsje op 125 km ten noorden van Rovaniemi, gelegen in het Pyhä-Luosto National Park met unieke kloven die dateren uit de ijstijd. Het is vooral bekend door zijn 150 kilometer langlaufloipen. Het dorpje zelf is totaal verschillend van de andere wintersportplaatsen in Finland. Het is kleinschalig, er hangt een persoonlijke, intieme en gemoedelijke sfeer. Een bekende attractie is de Amethistmijn, waar bezoekers een gelukssteen kunnen uitzoeken. Luosto staat ook bekend om zijn âlog-cabinsâ midden in de bossen, met open haard en eigen sauna.

Santa Claus
Net buiten Rovaniemi ligt de thuisbasis van de Kerstman, gelegen op de poolcirkel. Een bezoek aan Santa Claus Village en Santapark zijn de moeite waard; hier is het mogelijk de Kerstman te ontmoeten en met hem op de foto te gaan. Een grotere attractie is misschien nog wel het postkantoor. Hier kunnen vakantiegangers post versturen, maar ook de post aan de Kerstman komt hier binnen.