Hittegolf en onweer

08/07/2010 12:04

Infoplaza B.V.

Vrijdag tot en met zondag is het zeer warm weer in Nederland. De temperatuur komt vrijwel overal boven de 30 graden uit en bereikt in het oosten zelfs bijna de 35 graden. De extreme hitte gaat vrijdag samen met redelijk droge lucht zodat het nog niet benauwd is. In het weekeinde wordt het wel drukkend warm en neemt de kans op onweer toe.

De hoge temperaturen gaan waarschijnlijk resulteren in de eerste officiële hittegolf van 2010. Om dit predicaat te bereiken moet de temperatuur in De Bilt minimaal vijf dagen achter elkaar boven de 25 graden uitkomen waarvan ook nog eens drie keer boven de 30 graden. Woensdag werd het al 25,7 graden. Met vandaag 29 graden, vrijdag 32, zaterdag 32 en zondag 30 graden wordt precies aan de voorwaarde voldaan.

Met de hitte neemt de kans op onweer wel toe. De vochtige lucht bereikt Nederland vrijdag later op de dag. In de namiddag en avond kunnen de eerste onweersbuien via België naar Nederland trekken, met de grootste kans in het zuiden en oosten van ons land.

Benauwd

Zaterdag en zondag wordt de lucht veel vochtiger en blijft het tropisch warm. Bij maxima van 29 tot 34 graden zijn er zonnige perioden, maar op beide dagen gaan er ook buien ontstaan. De combinatie van vochtige lucht en hoge temperaturen zorgt ervoor dat de hitte-index oploopt naar 34 tot 38 graden. In de Limburgse dalen komt Weerplaza zelfs uit op een hitte-index van 40 graden. Deze waarden geven aan dat het zeer benauwd zal aanvoelen en dat het belangrijk is om inspanning tot een minimum te beperken en bovendien genoeg te drinken.

Ook zondagavond, tijdens de finale, worden er door enkele weermodellen regen- en onweersbuien berekend. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza, over deze buien. "Het is heel moeilijk om een paar dagen van te voren aan te geven waar en wanneer de buien gaan vallen en hoe zwaar ze worden. De tropische lucht in combinatie met de hoge relatieve vochtigheid lijkt wel een garantie voor onweer, maar laten we hopen dat er tijdens de finale geen sprake is van extreem weer. Het is, zeker voor instanties die van alles organiseren, wel raadzaam om de weersontwikkeling goed te volgen."

Het warme weer tijdens de eerste tien dagen van juli heeft tot nu toe één record verbroken. Op 2 juli kwam de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit op maar liefst 27,1 graden. Nog nooit was het begin juli zo warm.

Niet alleen Nederland

Ook in andere Europese landen is of wordt het zeer warm. Spanje en Portugal haalden de afgelopen dagen al maxima van meer dan 40 graden in het binnenland. Tot en met maandag blijft het kwik daar tussen 40 en 45 graden uitkomen. In Frankrijk en Duitsland wordt het op uitgebreide schaal 35 graden en kan het lokaal misschien ook 40 graden worden. In een groot deel van Midden-, Oost- en Zuid-Europa is het 's middags 30 tot 35 graden. De zomer heeft Europa stevig in zijn greep.