Gemeente Boekel


Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar integraal bij GGD

GGD Hart voor Brabant.JPG Het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling GGD Hart voor Brabant adviseert de colleges van B&W om de jeugdgezondheidszorg (JGZ) 0-19 jaar per 1 januari 2012 integraal onder te brengen bij de GGD Hart voor Brabant.

Op 1 juli 2010 stemde het Algemeen bestuur in met het doorgeleiden van dit advies aan de 29 colleges van deze regio.

Op dit moment is de uitvoering van de JGZ gesplitst. De thuiszorgorganisaties Pantein, Vivent en Thebe voeren de 0- tot 4-jarigen zorg uit en de GGD Hart voor Brabant de 4- tot 19-jarigen zorg.
Inhoudelijk en financieel bestaat de wens de uitvoering van de JGZ 0 - 19 jaar onder te brengen bij één uitvoeringsorganisatie; de GGD Hart voor Brabant. Omdat de GGD een gemeenschappelijke regeling is, kunnen de deelnemende gemeenten hierop ook directer sturen.

Het onderbrengen van de integrale JGZ bij de GGD is nadrukkelijk géén gevolg van een slechte werkwijze van de thuiszorgorganisaties. Integendeel, zij hebben de JGZ 0-4 jaar naar een hoog kwaliteitsniveau en een hoge dekkingsgraad gebracht. Om dit niveau ook voor de langere termijn te kunnen handhaven en waar mogelijk te verbeteren in aansluiting op de 4- tot 19- jarigen zorg en de Centra voor Jeugd en Gezin, is onderbrengen in één uitvoeringsorganisatie zeer wenselijk.

Onder het motto één organisatie, één gezicht, één gezin en één plan willen de gemeenten de zorg voor de kinderen in de leeftijd van 0
- 19 jaar en hun gezinnen ook voor de langere termijn waarborgen en waar mogelijk verbeteren.

De gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Loon op Zand en Waalwijk stemden in met de doorgeleiding van het advies aan de colleges, maar konden voor dit moment â afwijkend van de meerderheid van het Algemeen bestuur - nog niet instemmen met het inhoudelijk advies aan de colleges. Het is nu aan de afzonderlijke 29 colleges om hiermee in te stemmen.