Erasmus Universiteit Rotterdam

Rubicon-subsidie voor socioloog Jeroen van der Waal

Jeroen van der Waal van de Faculteit der Sociale Wetenschappen heeft voor zijn onderzoek `Waarom immigranten geen uitkering wordt gegund' subsidie uit het programma Rubicon toegekend gekregen. Met Rubicon kunnen pas gepromoveerde jonge, veelbelovende Nederlandse wetenschappers onderzoekservaring opdoen in het buitenland, maar zij kunnen ook onderzoek doen aan een Nederlandse instelling. Van der Waal gaat 12 maanden onderzoek verrichten aan de Universiteit van Tilburg.

Met zijn onderzoek verklaart Van der Waal (1974) Europese landenverschillen in de mate waarin autochtonen immigranten uitsluiten van de verzorgingsstaat. Ook onderzoekt hij waarom laagopgeleide mensen economisch zwakke mensen willen beschermen, maar toch geen uitkering gunnen aan immigranten. Ligt dit aan gebrekkige reciprociteit, of aan economische of culturele bedreigingen?

Van der Waal promoveerde in juni 2010 aan de EUR op zijn proefschrift Unravelling the Global City Debate. Economic Inequality and Ethnocentrism in Contemporary Dutch Cities. Daarin stelt hij dat niet internationale arbeidsdeling, maar immigratie voor verschillen zorgt in werkloosheid onder laaggeschoolden tussen Nederlandse steden. De werkloosheid in de voormalige industriesteden waar weinig vraag naar laaggeschoolde arbeid is, loopt namelijk sterker op door de vestiging van migranten.

Rubicon
De naam van de subsidie komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak de rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon geldt als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Extra financiering uit Brussel
Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen 55.000 euro. Nederlanders die naar het buitenland gaan, krijgen een subsidie waarvan het bedrag afhankelijk is van de gekozen bestemming. Iedere ronde stelt NWO 1,7 miljoen euro beschikbaar voor Rubicon. Voor de rondes in 2010 ontvangt NWO bovendien cofinanciering via het programma 'Marie Curie Cofund Action' van de Europese Unie. Met deze middelen heeft NWO extra ruimte voor jong talent onderzoek te doen in het buitenland.