Provincie Utrecht

Resultaten puzzelen met de provincie bekend

Geen nieuwe bedrijventerreinen in het Utrechtse landschap en kleine boerderijen in plaats van enkele megastallen. Dat geven deelnemers aan die mee hebben gepuzzeld met de provincie. Deze digitale vragenlijst was online in te vullen van 12 mei tot en met 1 juli 2010. Hierin vroegen Ben en Wil Utrecht naar de mening van Utrechtse inwoners over een aantal dilemma's dat speelt bij de nieuw op te stellen ruimtelijke structuurvisie. De mening van de bijna vierhonderd deelnemers geeft een interessante indicatie van wat er leeft onder de Utrechtse inwoners.

De deelnemers waren het veelal met elkaar eens. Zo geeft ruim driekwart aan het belangrijk te vinden dat er voldoende groen in de buurt van hun huis is, dat het binnenstedelijk oplossen van de woningbehoefte prioriteit heeft en hecht men veel waarde aan het instandhouden en versterken van de Utrechtse landschappen. Ook is het overgrote deel van de deelnemers voorstander van het meer combineren van woon- en werkfuncties. Op de vraag wat er niet in het Utrechtse landschap mag verrijzen koos een overgrote meerderheid voor nieuwe bedrijventerreinen, boven nieuwe woonwijken en windmolenparken.

Ook werd de vraag gesteld welke rol de provincie zou moeten vervullen bij het tegengaan van de klimaatverandering. Hierbij gaf iets meer dan de helft aan dit een rol voor de provincie te vinden, maar verschilde men nog van mening over hoeveel dit dan zou mogen kosten.

Puzzelen met Wil en Ben Utrecht
De provincie heeft ervoor gekozen de vragen op interactieve wijze aan de inwoners voor te leggen. Op www.puzzelenmetdeprovincie.nl namen Ben en Wil Utrecht met de kijker de diverse dilemma's door. Ze legden de beleidsinhoudelijke termen uit en lieten de voors en tegens van de keuzes zien.

Wanneer de vragenlijst was ingevuld kon de deelnemer zijn of haar gegevens achterlaten om kans te maken op één van de tien iPods. Deze iPods zijn verloot en de tien winnaars worden per email hierover bericht.

Vervolgproces
De resultaten van het puzzelen met de provincie worden meegenomen bij het opstellen van de Kadernota Ruimte. Deze kadernota schetst de grote kaders voor het ruimtelijke beleid en wordt in november 2010 voorgelegd aan Provinciale Staten. Ook maatschappelijke partners en medeoverheden worden nadrukkelijk bij het proces betrokken. Eerder vonden twee dialoogavonden plaats waar dieper werd ingegaan op de specifieke vragen en dilemma's voor het stedelijke en het landelijke gebied in de provincie. Na de zomer worden zij uitgenodigd voor verschillende thematische sessies waarbij ook op de concept Kadernota wordt ingegaan. Na vaststelling van de Kadernota door PS, zal worden gewerkt aan de uitwerking van de hoofdlijnen in een ontwerp structuurvisie. Ook voor dit onderdeel van het proces worden partners, overheden en inwoners van harte uitgenodigd om mee te denken. De vaststelling van de Ruimtelijke Structuurvisie staat gepland in 2012.