Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Rijk verdeelt geld voor herbestemming erfgoed

08-07-2010

Minister Van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) en staatssecretaris van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kennen 47 projecten voor de herbestemming van cultureel of industrieel erfgoed in aandachtswijken een bijdrage in de kosten voor planvorming en onderzoek toe. Het gaat in totaal om een bedrag van 2,8 miljoen euro voor 11 gemeenten met aandachtswijken.

De Rijksbijdrage komt uit de tweede tranche van een speciale pot van 8 miljoen euro waar de bewindslieden van WWI en OCW ieder voor de helft aan bijdragen. Met het budget herbestemming wil het Rijk gemeenten stimuleren om de cultuurhistorische waarde van gebouwen of terreinen te betrekken bij de wijkaanpak. Deze plekken met `een geschiedenis' zijn voor wijkbewoners een ankerpunt. Bij de verdeling van de eerste tranche werden vorig jaar van 9 gemeenten 28 projecten in aandachtswijken gehonoreerd.

De minister en staatssecretaris worden bij hun keuze bijgestaan door een selectiecommissie onder voorzitterschap van de Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed. De commissie beoordeelde 53 plannen waarvan er 47 positief scoorden op het punt van de cultuurhistorische waarde en de betekenis voor de wijkaanpak. In respectievelijk 15 en 4 gevallen adviseerde de commissie de gevraagde bedragen deels of onder voorwaarden toe te kennen. Minister Van Middelkoop en staatssecretaris Van Bijsterveldt namen in hun besluit het advies van de commissie integraal over.

De commissie noemt de hoeveelheid schoolgebouwen waarvoor aanvragen zijn ingediend opvallend. De voorzichtige conclusie luidt dat door de komst van Brede Scholen in veel wijken oude schoolgebouwen leegkomen. Gemeenten en woningbouwcorporaties zien daarin mogelijkheden voor nieuwe wijkfuncties. De toegekende bedragen variëren van 25.000 tot de maximale 200.000 euro. Zo krijgt bijvoorbeeld Deventer een bijdrage voor de herontwikkeling van een plantsoen waar zich de archeologische resten van een middeleeuws leprozenhuis bevinden. De bewoners worden nauw betrokken bij het ontwerp dat de geschiedenis van de locatie moet verbeelden.

De Rijksbijdrage wordt definitief uitgekeerd nadat in september de bestuurlijke afspraken tussen Rijk en gemeenten over de uitvoering van de projecten zijn ondertekend.