Gemeente Voerendaal


\ 8/7/2010 - Bezoek uit het Pays de la Meuse

In het voorjaar 2008 bezocht een Franse delegatie uit het Pays de la Meuse (regio in Noord-Frankrijk tussen Verdun en Bar le Duc) de gemeente Voerendaal.
Dit bezoek was aanleiding voor de Franse delegatie om Voerendaal te vragen deel te nemen aan het ovenfeest te Dieue in september 2009. De organisatie van de Voerendaalse deelname aan dit feest werd ter hand genomen door de raadsleden Jo Koenen en Ine Hellwig , daarbij geholpen door Jo Bertholet, voorzitter van het Remigius koor. Het ovenfeest werd bezocht door een brede delegatie uit Voerendaal, waaronder een zangkoor, kunstenaars, bakker, heemkundevereniging, een delegatie van het college en vertegenwoordigers van de lokale wijnbouw.

Het ovenfeest heeft de basis gelegd voor verdere contacten op meerdere terreinen.

Zo werd begin dit jaar verzocht om 12 jongeren met 3 begeleiders tijdens het pinksterweekend 2010 te ontvangen. Deze groep bezocht niet alleen Voerendaal maar maakte ook kennis met deze regio onder andere met Maastricht.
Tijdens de voorbereiding van het ovenfeest kwam men in contact met Pascal Baumier, directeur van een hotelschool te Verdun. Hij was op zoek naar stageplekken voor zijn studenten in deze regio en streeft ook naar permanent contact met een gelijkwaardige opleiding in Zuid-Limburg.
In dit kader brengt Pascal Baumier, met een leraar van zijn school, van 12 juli tot en met 14 juli een bezoek aan deze regio. Want Ine Hellwig en Jo Koenen zijn erin geslaagd geïnteresseerde hotels te vinden waar de Franse stagiaires in de keuken stage gaan lopen. Ook de leiding van ROC Arcus afdeling horeca is geïnteresseerd in een eerste oriënterend contact.

Verder is er ook een bezoek aan een grote keuken van een Zuid-Limburgse zorgorganisatie gepland. Als afsluiting van het bezoek vindt er nog een ontmoeting met de dames Niewierra en Claessen van de VVV plaats. Het Franse bezoek is wederom een volgende stap in de richting van een permanente uitwisseling tussen de regio Zuid-Limburg en het Pays de la Meuse. De overeenkomst tussen beide regio's is voornamelijk de brede stroom van de Maas, waarlangs mensen wonen die veel met elkaar kunnen delen.
Zo wordt voor 2011 gekeken naar de mogelijkheden om folklore uit het Pays de la Meuse naar Limburg te halen. Gedacht wordt dan aan activiteiten rondom oude gebruiken en tradities en kleding uit vervlogen tijden.

Uiteindelijk willen Ine Hellwig en Jo Koenen net als in het Pays de la Meuse komen tot een Traditions Meusienes waar zij evenals in de Franse regio diverse traditionele activiteiten op basis van vrijwilligheid kunnen onderbrengen.