Wageningen Universiteit en Researchcentrum
laag

Forfaitaire norm voor fosforgehalte in opfokzeugen te laag

8 jul 2010

De forfaitaire norm voor het fosforgehalte in opfokzeugen, zoals gehanteerd door Dienst Regelingen is te laag voor de opfokzeugen. De huidige norm is gebaseerd op gedateerd onderzoek uit 1991. Het in dat onderzoek toegepaste type opfokzeug, het P-gehalte in het voer en de groeisnelheid van de opfokzeugen zijn niet meer representatief voor de huidige praktijk. Dat toont een actuele literatuurstudie (met twee experimenten) aan van Wageningen UR Livestock Research naar het gehalte van stikstof (N) en fosfor (P) in opfokzeugen van circa 130 kg. Het onderzoek is gefinancierd door het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Door schaalvergroting in de varkenshouderij komen er in toenemende mate grote bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opfokken van zeugen. Voor deze bedrijven is het van groot belang dat de mestwetgeving uitgaat van reële waarden van mineralenvastlegging voor opfokzeugen.

Andere P-vastlegging
Momenteel gaat de mestwetgeving ervan uit dat opfokzeugen evenveel N en P vastleggen als vleesvarkens. Er zijn echter duidelijke aanwijzingen dat opfokzeugen meer P vastleggen dan vleesvarkens. Tijdens de opfokperiode krijgen ze in vergelijking met vleesvarkens per kg groei meer voer, dat meestal ook meer mineralen bevat. Zolang er nog geen sprake is van maximale botmineralisatie zal een hogere fosforopname leiden tot een hogere fosforvastlegging in de botten. Daarnaast groeien opfokzeugen minder snel, waardoor er minder vetaanzet is dan bij vleesvarkens. Een hoger vetpercentage âverduntâ namelijk de gehalten aan stikstof en fosfor in het dier. Het is daarom niet correct om voor opfokzeugen dezelfde forfaitaire normen voor P-vastlegging te hanteren als voor vleesvarkens.
In de studie zijn geen aanwijzingen gevonden dat de N-vastlegging van opfokzeugen significant verschilt van die bij vleesvarkens.

Rapport downloaden
Rapport 364 âGehalte en uitscheiding van fosfor en stikstof door opfokzeugen van ongeveer 130 kgâ van A.W. Jongbloed kunt u hier gratis downloaden.

Contact
Age Jongbloed
Tel. 0320 - 237 312