Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 8 juli 2010

Jong UvA-talent ontvangt Heineken Young Scientists Awards

Gepubliceerd op 8 juli 2010

Cognitiewetenschapper Paola Escudero van de Univeristeit van Amsterdam (UvA) is door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) als winnaar geselecteerd voor de Heineken Young Scientists Award. Naast Escudero ontvangen vier andere excellente jonge wetenschappers de prijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. De winnaars krijgen elk 10.000 euro en een kunstobject.

Met de Heineken Young Scientists Awards wil de KNAW talent een extra stimulans geven. KNAW-president Robbert Dijkgraaf: `De wetenschap wordt gedragen door jonge onderzoekers die enthousiast in het diepe springen en soms de grootste ontdekkingen doen.'

Escudero ontvangt de Heineken Young Scientists Award voor haar onderzoek naar het leren spreken van een vreemde taal. Binnen het theoretisch kader van de zogenoemde Optimaliteitstheorie heeft ze een model ontwikkeld dat de cognitieve processen beschrijft die sprekers doorlopen bij het vormen van klanken die niet in hun moedertaal voorkomen. Aan de UvA doet ze psycholinguĂŻstisch onderzoek om haar theoretische model experimenteel te toetsen.

Over de Heineken Young Scientists Awards

De KNAW kent de Heineken Young Scientists Awards tweejaarlijks toe aan vijf wetenschappers die excellent wetenschappelijk werk verrichten en daarmee een voorbeeld zijn voor andere jonge wetenschappers. Voor de prijs komen onderzoekers in aanmerking die werkzaam zijn bij een Nederlandse onderzoeksorganisatie en die niet langer dan vijf jaar geleden zijn gepromoveerd. De uitreiking van de Heineken Young Scientists Awards vindt plaats op donderdag 23 september in de Beurs van Berlage in Amsterdam.
Bron: UvA Persvoorlichting