D66

donderdag 8 juli 2010

Budget EU landbouwbeleid geen heilige koe

D66 wil een radicalere hervorming van het Europese landbouwbeleid. Het EP heeft vandaag in Straatsburg gestemd over een rapport over de toekomst van de landbouwsector.

budget

Gerben Jan Gerbrandy (D66) is tevreden over de ingezette koers naar duurzaamheid en modernisering, maar het kan volgens hem in deze tijd niet meer dat nu al vaststaat dat het landbouwbudget na 2013 gelijk blijft.

omgekeerde wereld

"Dat is de omgekeerde wereld", aldus Gerbrandy. "Eerst moeten de doelen van het nieuwe beleid worden vastgesteld, pas daarna kan het geld daaraan gekoppeld worden. Nu lijkt het erop dat eerst de centen worden veiliggesteld en dat later pas wordt gekeken hoe dat te verantwoorden".

liberalisering

D66 vindt dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie verder geliberaliseerd moet worden: boeren moeten meer marktgericht gaan opereren. Daar zet dit rapport volgens Gerbrandy te weinig op in.

biodiversiteit en innovatie

Het Europarlementslid van D66 noemt het positief dat de landbouwsector duurzamer moet worden en een grote bijdrage moet leveren aan het behoud van biodiversiteit.

"Er zitten voor D66 zeker belangrijke punten in dit rapport. Zo vindt het Parlement dat het beleid zich veel meer moeten richten op innovatie. Voor Nederland van groot belang met een topuniversiteit als Wageningen.".