Radboud Universiteit Nijmegen


* Gemist doelpunt van ...

Gemist doelpunt tegenpartij komt even hard aan als misser Oranje

Datum bericht: 7 juli 2010

Nederland zit in de finale van het WK voetbal. Heel Nederland leeft mee. En tóch maakt het niet uit of de tegenstander een penalty mist of een speler van het Nederlands elftal: de foutmelding in het brein is even heftig, ontdekten hersenonderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze keken in het brein hoe dat meeleven bij het kijken naar voetbal werkt en ontdekten dat er twee systemen actief zijn. Het systeem dat fouten registreert en het systeem dat bewegingen voorbereidt. Tot verrassing van de onderzoekers is het eerste systeem onbevooroordeeld.

De onderzoekers lieten voetbalfans in de hersenscanner (fMRI) kijken naar penalty's in een virtuele wedstrijd Nederland-Duitsland. Als de Duitse tegenstander een penalty mist is dat voor ons winst. Je verwacht dat het beloningssysteem dan actief wordt. Toch zagen de onderzoekers dat niet: het foutendetectiesysteem, zeg maar de alarmbel in je hoofd, gaat even hard af of het nu een Duitser of een Nederlander is die naast schiet. Pas daarna komt de waardering op gang van hetgeen dat gezien is.

Meevoetballen met Nederland
Het spiegelneuronensysteem - hersencellen die actief worden als we zelf een beweging maken, maar ook als we een beweging van een ander zien - is minder objectief. Dit systeem wordt namelijk sterker actief als we iemand van onze eigen partij een schot zien nemen. Onze hersenen voetballen dus actiever mee met Oranje dan met de tegenstander.

Het spiegelneuronensysteem werkt automatisch en laat zich niet makkelijk onderdrukken. `Daarom werkt de schijnbeweging van Robben nog steeds. Hoe vaak hij ook ruimte creëert door schijnbaar naar buiten te bewegen en dan razendsnel naar binnen - de tegenstander kan niet anders dan meegaan met de beweging. Het spiegelneuronensysteem trapt er altijd in.'