Radboud Universiteit Nijmegen


* Radboudonderzoekers naar ...

Radboudonderzoekers naar het buitenland met Rubiconsubsidie

Datum bericht: 6 juli 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie veelbelovende wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen een subsidie uit het programma Rubicon toegekend. Met Rubicon kunnen pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Buitenlandse (of in het buitenland gepromoveerde) onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek in Nederland verrichten. In totaal kende NWO 31 Rubiconsubsidies toe.

De gehonoreerde projecten:

Aandacht voor Parkinsonpatiënten
Drs. H. van Dijk (v, 1977), Donders Centre for Brain, Cognition and Behaviour Radboud Universiteit Nijmegen -> Heinrich-Heine-Universität, Institute for Clinical Neuroscience and Medical Psychology, Universitätsklinikum (D), 24 maanden
Bij patiënten met Parkinson denk je direct aan de bekende bewegingsproblemen. Maar voor deze patiënten is ook het verdelen en controleren van aandacht moeilijk. Dit onderzoek gaat na hoe het hersencellennetwerk van aandacht verstoord is en hoe het verandert door middel van medicatie.

Tracking long-term memory consolidation and knowledge construction in the developing brain
S. Qin MSc (m, 1980), Donders Centre for Brain, Cognition and Behaviour Radboud Universiteit Nijmegen -> Stanford University School of Medicine (USA), 24 maanden
Geheugenconsolidatie is het proces waarbij nieuw geleerde informatie wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen en geïntegreerd wordt met bestaande herinneringen. Dit proces is cruciaal voor de opbouw van kennis in het brein. Het is echter nog grotendeels onbekend welke mechanismen ten grondslag liggen aan de capaciteit van het ontwikkelende brein om vanaf de kinderleeftijd tot aan de leeftijd van jongvolwassenen immer toenemende hoeveelheden kennis te verwerken en op te slaan. Het inzicht wat dit onderzoek hierin kan verschaffen, is mogelijk van groot belang voor het ontwikkelen van betere onderwijsmethoden.

Genetische schakel tussen ontsteking en blaaskanker Dr. ir. S.H.H.M. Vermeulen (v, 1978), Nijmegen Centre for Evidence Based Practice, Radboud Universiteit Nijmegen -> University College London, Institute of Genetics (GB), 6 maanden
De rol van ontsteking in het ontstaan van blaaskanker is niet duidelijk. Dit onderzoek gaat na of genen die invloed hebben op ontstekingsprocessen in het lichaam ook de kans op het ontstaan van en de prognose na blaaskanker beïnvloeden.

Er is ook een Rubicon toegekend aan een in het buitenland gepromoveerde onderzoeker voor een verblijf aan de Radboud Universiteit Nijmegen:

Het wonderlijke leven van de stikstofkringloop
D.M. Kool (v, 1982) WUR -> Institute for Water and Wetland Research Radboud Universiteit Nijmegen, Microbiologie (NL), 12 maanden Stikstof komt in de natuur in vele vormen voor, ook zijn er schadelijke vormen. Sommige micro-organismen zetten op heel bijzondere manier verschillende stikstofvormen om in andere. De onderzoekers willen ontrafelen wie, wat, waarom en hoe deze kleine maar belangrijke organismen dat doen.

Op de site van NWO is een overzicht te vinden van alle Rubicontoekenningen in deze ronde.