Gemeente Alkmaar


Kantorenmonitor Alkmaar 2010

Alkmaar, 7 juli 2010

Per 1 april 2010 telt Alkmaar 795 kantoorvestigingen, met een gezamenlijk Bruto VloerOppervlak (BVO) van 460.402 m2. Van de Nederlandse kantoorvoorraad staat momenteel 14% leeg. In Alkmaar is dit 10,2%. Dit is meer dan in 2008 (6,5%) maar nauwelijks meer dan in 2009 (9,9%) waarmee het leegstandspercentage zich lijkt te stabiliseren.

Het leegstaande oppervlak in Alkmaar betreft in totaal 110 vestigingen. Een deel hiervan betreft frictieleegstand. Frictieleegstand is noodzakelijk voor een goede doorstoom en gezond ondernemingsklimaat. Ook is het noodzakelijk om verhuisbewegingen binnen de kantorenmarkt nodig te maken. Een groot gedeelte van de leegstand betreft dan ook recent opgeleverde panden; panden jonger dan 4 jaar. De opname van nieuwe panden verloopt minder snel dan gedacht, wat vooral een gevolg lijkt te zijn van de huidige economische crisis. De langdurige leegstand is beperkt. Van de totale Alkmaarse voorraad staat 3,3% 2 jaar of langer leeg.

Investeringen kantorenmarkt
Rian van Dam, wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid: "Ondanks de economische recessie is er binnen de gemeente Alkmaar toch sprake van investeringen in de kantorenmarkt. De afgelopen jaren zijn kantoren opgeleverd zoals door PRN op bedrijventerrein Oudorp, door Thunnissen in de Bergermeerpolder en het kantoor Bufo Calamita in de Boekelermeer is in aanbouw. In veel van deze kantoren zijn al eindgebruikers gevestigd wat een positief signaal is."

De kantorenmonitor is het resultaat van samenwerking van de afdelingen Onderzoek & Statistiek en Economische Zaken van gemeente Alkmaar met de Stichting Vastgoed Rapportage. De gemeente blijft samen met de Stichting Vastgoed Rapportage de ontwikkeling van de kantorenmonitor volgen.

Lees hier de Kantorenmonitor>>

Zie het origineel