Gemeente Almelo

Nieuwe partners voor het Armoedepact Almelo

8 juli 2010 - De partners van het armoedepact Almelo hebben woensdag 7 juli een succesvolle bijeenkomst gehouden. Bij Cogas, één van de partners, hebben vier nieuwe organisaties het pact ondertekend. Vorig jaar is het armoedepact al onderschreven door 16 organisaties in Almelo. Woensdagmiddag sloten Rabobank Noord Twente, Mijande Wonen, Energiek Almelo en Regionaal Ondernemers Contact B2B zich daar bij aan. Ook het bedrijfsleven gaat nu bijdragen aan het oplossen van het armoedevraagstuk in Almelo.

Armoede is mede door de economische crisis een groot probleem in Almelo en dan vooral voor veel kinderen: 15% oftewel 2400 kinderen groeit op in gezinnen met een laag inkomen. Wethouder Kuik-Verweg beklemtoonde woensdagmiddag dat het gemeentebestuur het sociale beleid - ook in tijden van bezuinigingen - overeind wil houden. Ook vertelde zij over schrijnende praktijkvoorbeelden. De aanwezige gezinscoaches, José Jansen Holleboom en Tecla Smid, vertelden over hun werk en maakten pijnlijk voelbaar wat armoede betekent anno 2010. Dagvoorzitter Peter van der Hout - directeur van Beter Wonen - meldde dat steeds meer partijen de schouders onder de armoedebestrijding in Almelo zetten.

Ook werd het startschot gelost voor het Jeugdfonds Almelo. Het Jeugdfonds Almelo bestaat uit een sportfonds en een cultuurfonds. Trinko Keen - oud olympisch tafeltennisser en directeur van het Jeugdsportfonds Nederland - overhandigde woensdag een cheque van EUR 5.000 aan wethouder Kuik-Verweg. Het Jeugdfonds is bedoeld voor kinderen van 4 tot 18 jaar, die om financiële redenen hun creatieve en sportieve talenten niet kunnen ontwikkelen en daardoor minder kans hebben zich maatschappelijk te ontplooien. De aanvragen voor het jeugdfonds worden gedaan door personen die professioneel betrokken zijn bij de kinderen, bijvoorbeeld een arts, maatschappelijk werker of docent. Na goedkeuring van de aanvraag, maakt het Jeugdfonds het geld rechtstreeks over aan de sportvereniging of culturele instelling. Het Jeugdfonds Almelo gaat per 1 oktober 2010 draaien. Voor meer informatie kijk op www.jeugdsportfonds.nl.