Grote sprong voorwaarts voor Nederlands oudste extreme sport

08/07/2010 14:20

Red Bull Nederland BV

Red Bull op zoek naar de geschiedenis en grenzen van de oer-Nederlandse sport Fierljeppen

Een 14 meter lange polsstok, een 2.5 meter hoge schans en water van 3 meter diep moeten oude records doen vervagen tijdens Red Bull Fierste Ljepper. Op zaterdag 24 juli wordt geen gehoor gegeven aan oude regels en worden de beste fierljeppers in hartje Utrecht uitgedaagd verder dan ooit te springen. Met een langere polsstok, hogere afzethelling en dieper water in het centrum van het land gaat Red Bull op zoek naar de geschiedenis en grenzen van de oudste extreme sport van Nederland. Het evenement is gratis toegankelijk voor publiek, start om 14.00 uur en vindt plaats voor de Rijksmunt aan de muntkade in Utrecht. Naast professionele fierljeppers krijgen ook studenten en een aantal bekende Nederlanders de kans hun kunsten te vertonen.

Het polsstokverspringen - ook wel fierljeppen - was in de 12e eeuw de manier om over riviertjes, sloten, kanalen en grachten te springen. In 1767 werd de eerste fierljepwedstrijd gehouden en in 1972 vonden de eerste Nederlandse Kampioenschappen plaats. Ruim 38 jaar later worden nog steeds competities gehouden, maar lijkt de sport bijna vergeten en worden records moeizaam verbroken. Pieter Helema van Polsstokbond Holland: "Fierljeppen is een stukje erfgoed. Ik was erg blij toen Red Bull belde met het idee de sport wat nieuwe energie te geven. Met nieuwe standaarden kunnen we records zetten en door Red Bull Fierste Ljepper midden in het land te organiseren, krijgt deze kleine sport de aandacht die het verdient".

Tijdens Red Bull Fierste Ljepper worden de grenzen van deze oer-Nederlandse sport opgezocht. Fierljeppen is één van de meest complexe atletiekvormen en door het vergroten van de hoogte, lengte en diepte worden de fierljeppers op zaterdag 24 juli tot het uiterst gedreven. Om records te breken moeten de verschillende onderdelen van een fierljepspong perfect beheerst worden. De atleet beging zijn sprong met een explosieve sprint naar het einde van de schans en springt daarna in de polsstok - die al in het water klaar staat - om vervolgens zo ver mogelijk naar boven te klimmen. Met stok en al zweeft de atleet naar voren om uiteindelijk met een krachtige afsprong zo ver mogelijk in de drijvende zandbak te landen. Naast de beste fierljeppers van Nederland krijgen ook studenten en een aantal bekende Nederlanders de kans hun kunsten te vertonen.

Red Bull Fierste Ljepper vindt plaats voor de Rijksmunt aan de muntkade in Utrecht. Het evenement start om 14.00 uur en is gratis toegankelijk voor publiek. Het publiek kan vanaf de kades of met eigen boot het evenement beleven en de spectaculaire sprongen aanschouwen. RTL 7 zendt een verslag van dit sportevenement nog dezelfde avond uit om 19.00 uur.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.redbull.nl