Gemeente Dantumadeel


Gemeente Dantumadiel 'shockt' EHBO-vereniging met AED

Het college van BenW van de gemeente Dantumadiel heeft de EHBO-vereniging Dantumadeel een Automatische Externe Defibrillator (AED) geschonken. De vereniging zet vrijwilligers in bij diverse evenementen in de gemeente. Tijdens de oefenavond op woensdag 7 juli overhandigde wethouder Marianne Hofs de AED aan de leden van de EHBO-vereniging. Die reageerden blij `geshockt' op dit gebaar.

"Elk jaar worden er 16.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Vijf tot 10 procent overleeft dat slechts. Met het instellen van de zogenaamde `6 minuten zones' moet dat percentage vergroot worden naar 25 procent. We hopen dat de EHBO-vereniging met deze AED de evenementen in Dantumadiel `hartveilig' maakt", aldus wethouder Hofs.

De EHBO-vereniging Dantumadeel heeft 130 leden. De vereniging krijgt geen gemeentelijke subsidie en financiert de activiteiten met het contributiegeld van de leden. De vereniging zet vrijwilligers in bij diverse evenementen in de gemeente, waaronder de Paardendagen Driezum/Wâlterswâld en de Kennedymars. De aanschaf van materiaal is een grote kostenpost voor de vereniging. Gelet op de belangenloze inzet, heeft het college van BenW van de gemeente Dantumadiel besloten om een AED ter beschikking te stellen aan de EHBO-vereniging Dantumadeel. Het bestuur van de EHBO-vereniging heeft zich bovendien bereid verklaard een rol te willen spelen in de opleiding van vrijwilligers voor de bediening van de AED's.
Overhandiging AED

Op de foto v.l.n.r: Lutske Zwaagstra, Hennie Visser, Jannie van der Galiën, Jellie Hoekstra,
Ansje Hiemstra, Doet Oosterhof, Robert van der Harst en Marianne Hofs. (Foto: Germ Westra)