Gemeente Doetinchem

Parkeerdek varkensweide uitgesteld

Persbericht, 7 juli 2010

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de realisatie van het parkeerdek Varkensweide voorlopig uit te stellen. Er kan voorlopig dus gewoon geparkeerd worden op de Varkensweide. Er is sprake van uitstel, niet van afstel. Het omvormen van de rotonde aan de Europaweg tot een kruising, gaat wel door.

De reden om het parkeerdek Varkensweide uit te stellen tot een nader te bepalen moment is om meer duidelijkheid te krijgen over de parkeerwensen en eisen na de huidige parkeeruitbreidingen rond het centrum. Het parkeren in Doetinchem zal in de komende periode verbeteren door de komst van de Loogarage, de uitbreiding van de Catharinegarage en de mogelijke komst van de Saturn-garage. Het college wil de resultaten hiervan afwachten om deze inzichten te kunnen gebruiken bij de realisatie van het parkeerdek op de Varkensweide.

Rotonde overschrijdt norm

In december 2009 heeft de gemeenteraad besloten dat de nieuwe locatie voor de brandweer komt op het voetbalveld DZC op sportpark Zuid. Deze locatie ligt dicht bij de huidige rotonde op de Europaweg nabij de Varkensweide. Uit onderzoek is gebleken dat deze rotonde haar maximale belasting bereikt. Op koopavonden en op zaterdag worden de normen overschreden. Niet alleen de toekomstige aanleg van het parkeerdek, maar vooral ook de komst van de nieuwe brandweerkazerne en de ontsluiting van het parkeerterrein bij de tennisvelden en de ontsluiting van de haven, zal deze norm nog verder overschrijden.

Onderzoek

Om inzicht te krijgen in de toekomstige verkeersafwikkeling, is onderzoek verricht naar de verwachte gevolgen van de ontwikkelingen (huidige belasting, de wijziging in belasting door de nieuwe ontwikkelingen, de beste ontsluiting van de nieuwe situatie). Uit dit onderzoek is gebleken dat de huidige rotonde het extra verkeer op meerdere momenten van de week niet kan verwerken. De doorstroming stagneert, waardoor de bereikbaarheid van het centrum en het parkeerterrein niet meer goed verloopt. Een VRI geregelde kruising (met stoplichten) past binnen het bestemmingsplan en kan meer verkeer binnen acceptabele wachttijden verwerken dan de huidige rotonde.

Varkensweide