Artsen zonder Grenzen

Rapport over zes maanden noodhulpverlening in Haïti

08-07-2010

Artsen zonder Grenzen brengt vandaag verslag uit van haar hulpverlening na de aardbeving die Haïti trof op 12 januari 2010. Het was haar grootste noodhulpoperatie ooit. In het rapport `Noodhulp na de aardbeving in Haïti' schetst de organisatie ook een beeld van de nog altijd gebrekkige omstandigheden in Haïti. Het verslag biedt ook een vooruitblik op de inzet in de komende jaren.

Twitter

In Nederland kan het publiek komende maandag 12 juli van 11.00 tot 12.00 twitteren met directeur Hans van de Weerd van Artsen zonder Grenzen over de hulp aan Haïti. `We willen met dit rapport en de twittersessie al die mensen die de slachtoffers van de aardbeving in Haïti gesteund hebben informeren over onze werkzaamheden en uitgaven', zegt Van de Weerd. `We vinden het belangrijk transparant te zijn over ons werk. Deze twittersessie is een experiment in hoe we dat zo open mogelijk kunnen doen.'

Hulp

In de eerst zes maanden (tot 31 mei) behandelden onze teams ruim 173.000 mensen. In soms primitieve omstandigheden voerden ze 11.000 operaties uit. Meer dan 81.000 Haïtianen kregen psychosociale hulp. Meer dan 27.000 tenten werden aangevoerd, naast 35.000 sets met noodhulpgoederen. De schaal van de ramp maakte het nodig snel een buitengewoon aantal internationale hulpverleners het land in te brengen. Maar aan het einde van mei was 93% van de ruim 3.000 medewerkers van Haïtiaanse afkomst.

Donaties

Tot 31 mei ontving Artsen zonder Grenzen wereldwijd rond 91 miljoen euro aan donaties van het publiek. Op dat moment was 53 miljoen uitgegeven, waaronder 11 miljoen aan chirurgie, 4 miljoen aan zwangerschapszorg (waaronder de begeleiding van de geboorte van 3.700 baby's) en meer dan 8,5 miljoen aan onderdak. Tegen het eind van het jaar zal in Haïti naar schatting rond 89 miljoen euro uitgegeven zijn.

Blijvende inzet

Er zijn twijfels over de snelheid van de reconstructie in Haïti en de hoeveelheid zorg die andere organisaties zullen blijven bieden. Artsen zonder Grenzen zal zich in de komende jaren blijven inzetten voor de slachtoffers van de aardbeving. `De gezondheidszorg in Haïti was al kwetsbaar voor 12 januari', zegt Unni Karunakara, arts en internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. `Het zal jaren duren voor het land weer hersteld is. Artsen zonder Grenzen is vastbesloten haar aandeel in die herbouw te leveren. We zullen onze mensen en middelen afhankelijk van wat nodig is inzetten.'