Openbaar Ministerie

OM: 8 maanden gevangenisstraf voor roekeloos rijden met twee doden tot gevolg

8 juli 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van 8 maanden geëist tegen een 19-jarige man uit Wassenaar wegens roekeloos rijgedrag waardoor een man en een vrouw om het leven zijn gekomen. Daarnaast is de verdachte als het aan de officier van justitie ligt ook vier jaar lang zijn rijbewijs kwijt.

De verdachte reed op 3 oktober vorig jaar in een auto met daarin zes andere passagiers van Wassenaar richting Scheveningen en raakte op de Landscheidingsweg richting Scheveningen van de weg. De auto raakte een lantarenpaal en kwam op zijn kop op de andere weghelft terecht. Twee passagiers (een jongen en een meisje van 18 jaar) die achterin de laadbak van de auto zaten, kwamen hierbij om het leven.

De verdachte en de zes andere inzittenden, allen vrienden van elkaar, hadden voor de autorit een feestje gehad in Wassenaar en wilden met z'n allen nog naar het casino in Scheveningen. Omdat er op de achterbank geen plek meer was, namen twee passagiers plaats in de laadbak van de auto.

Volgens het OM is het dodelijke ongeluk veroorzaakt door roekeloos rijgedrag van de verdachte. De verdachte had pas drie weken zijn rijbewijs en volgens de officier van justitie moet je als beginnend bestuurder juist extra voorzichtig zijn en niet gaan stunten met een volle auto. De auto was overbeladen en de twee passagiers in de laadbak, mochten daar helemaal niet zitten vanwege het gevaar. Daarnaast is de bestuurder vlak voor het ongeluk door een van de inzittenden aangesproken op zijn rijgedrag. Uit verklaringen van getuigen en de inzittenden van de auto blijkt verder dat de man al sinds het vertrek in Wassenaar onverantwoordelijk reed. Hij reed hard over verkeersdrempels, reed met piepende banden door een bocht, maakte snelle stuurbewegingen en reed te hard.

Op de Landscheidingsweg ging het mis. Terwijl de verdachte van de heuvel afreed, maakte hij daar opnieuw stuurbewegingen en verloor hij hierdoor de controle over de auto. Het vrouwelijke slachtoffer overleed ter plaatse, de man overleed in het ziekenhuis.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.