ProRail

Persbericht

08-07-2010

ProRail sproeit tegen stofwolken

ProRail heeft noodmaatregelen getroffen in Ede om stofwolken als gevolg van de droogte tegen te gaan. Momenteel vindt vernieuwing van een deel van de Valleilijn plaats tussen Ede en Lunteren. Daarbij wordt ballast gestort en verwerkt, wat stofvorming tot gevolg heeft nu het zo warm is.

De stofwolken leveren geen gevaar voor de volksgezondheid, maar zijn wel hinderlijk. ProRail vindt dat vervelend voor de omwonenden en heeft een aantal maatregelen getroffen. Een ervan is dat de trein die de ballast aanvoert en lost, voorzien is van een sproei-installatie. Daarnaast zijn er bij loonbedrijven uit de omgeving tankwagens ingehuurd die het spoor nat houden.

Verwachting

De stofwolken zullen niet compleet verdwijnen, maar de ergste hinder wordt voorkomen. De extra maatregelen zijn tot vanavond van kracht. Verwacht wordt dat het sproeien de komende dagen niet meer nodig is, aangezien er dan andere werkzaamheden staan gepland die minder stofvorming tot gevolg hebben. Vanzelfsprekend wordt dat nauwlettend in de gaten gehouden.