Belgische Federale Overheid


VN-Vrouwen (eindelijk) boven de doopvont

Op vrijdag 2 juli hebben de Verenigde Naties, na 4 jaren van intense onderhandelingen, een resolutie aangenomen die een belangrijk nieuw VN-agentschap in het leven roept. Daarmee werden de laatste obstakels opgeruimd voor de oprichting van een VN-Vrouwenagentschap. De vier bestaande genderinstellingen van de VN worden er in samengebracht. Het nieuw agentschap wordt `UN WOMEN' (VN-Vrouwen) gedoopt.

Eén organisme waakt over `gender'

Het VN-Vrouwenagentschap zal waken over het systematisch rekening houden met `gender' en vrouwen in het VN-systeem. De andere VN-agentschappen zullen zich moeten verantwoorden over de impact van hun activiteiten op vrouwen en meisjes. Verder kan de VN nu ook efficiënter ingaan op de vraag van landen om hen concreet bij te staan in hun beleid en actie rond discriminatie van vrouwen en meisjes, onder meer op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg. `UN WOMEN' zal vanaf
1 januari 2011 vanuit New York operationeel zijn.

De raad van bestuur zal worden samengesteld volgens een totaal nieuw systeem, een hybride formule met enerzijds een geografische zetelverdeling en anderzijds de vier donoren die het meeste bijdragen tot het budget en twee ontwikkelingslanden. In het bestuur zullen tien zitjes voor Afrika worden voorzien, tien voor Azië, vier voor Oost-Europa, zes voor Latijns-Amerika en de Caraïben, en vijf voor West-Europa en Andere Groepen (WEOG). Voor de donoren zijn er dus ook nog eens zes zetels.

Hybride VN-Vrouwen

De VN hebben al jaren gespecialiseerde organisaties voor kinderen, vluchtelingen, milieu, gezondheid, bevolkingsvraagstukken, toerisme en nog een hele lijst andere groepen en problemen, maar een agentschap dat zich specifiek op de maatschappelijke achterstelling van vrouwen toelegt, was er nog niet. De nieuwe organisatie zal eenvoudigweg VN-Vrouwen heten, met als ondertitel: VN-eenheid voor Gendergelijkheid en de Empowerment van Vrouwen. Aan het hoofd komt een vicesecretaris-generaal.

Het nieuwe agentschap is geen secretariaat noch een fonds of programma, maar een hybride structuur waarin de vier bestaande VN-genderinstellingen een plaats krijgen: het VN-ontwikkelingsfonds voor Vrouwen (Unifem), het Kantoor van de Speciale Adviseur voor Genderzaken, de VN-divisie voor de Vooruitgang van Vrouwen en het Internationaal Onderzoeks- en Opleidingsinstituut voor de Vooruitgang van Vrouwen (Instraw).

Cruciaal: budget en leiderschap

De grootste obstakels voor de volledige implementatie zullen middelen en leiderschap zijn. Het is nu cruciaal een sterke vicesecretaris-generaal te krijgen die respect kan eisen van de andere VN-agentschappen en donoren.

De verwachting is dat VN-Vrouwen een jaarbudget van 500 miljoen dollar zal hebben. Dat is meer dan het dubbele van het gezamenlijke budget van de vier huidige genderinstellingen. Maar het is slechts de helft van wat gevraagd was door de international GEAR-coalitie van ruim driehonderd niet-gouvernementele organisaties die voor de oprichting van VN Vrouwen hadden gepleit.

www.unwomen.org