Gemeente Winterswijk

Winterswijk vraagt Rijk om incidentele aanvullende uitkering Wet werk en bijstand 2009

Winterswijk vraagt Rijk om incidentele aanvullende uitkering Wet werk en bijstand 2009

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorstel om het Rijk om een aanvullende uitkering te vragen voor het betalen van bijstandsuitkeringen. Het gaat om een bedrag van EUR 531.717 over 2009. Voor degene die een bijstandsuitkering van de gemeente Winterswijk ontvangen heeft deze aanvraag geen enkel gevolg. De totale gemeentelijke bijstandsuitgaven over 2009 bedroegen EUR 4.856.537. De gemeente ontving van het Rijk EUR 3.931.655. Het deel dat de gemeente daardoor uit eigen middelen moet bijpassen, bedraagt over 2009 EUR 393.166.

Rijksbijdrage

Iedere gemeente in Nederland ontvangt van het Rijk geld om bijstandsuitkeringen te kunnen betalen.
Het Rijk stelt deze bedragen van te voren vast en het kan dus zijn dat een gemeente te weinig krijgt om de bijstandsuitkeringen voor levensonderhoud te betalen. Een gemeente moet dan in principe uit eigen middelen het ontbrekende geld bijpassen.

Aanvullende uitkering

Als het deel dat de gemeente zelf moet bijpassen meer dan 10% van het budget bedraagt dat eerder is toegekend, dan kan de gemeente een beroep doen op een incidentele aanvullende uitkering. Voorwaarde is wel dat de gemeente er alles aan heeft gedaan om mensen zo snel mogelijk aan werk te helpen en dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie op de plaatselijke arbeidsmarkt. Winterswijk is van mening dat er aan de voorwaarden voor een aanvullende uitkering over 2009 wordt voldaan en verwacht dat de aanvraag wordt toegekend.