EuroCross Assistance

Drankmisbruik tijdens jongerenvakanties

08/07/2010

De zomervakantie is gestart. Jongeren reizen massaal af naar populaire feestbestemmingen zoals Chersonissos, Salou, Kreta, Blanes, Mallorca, Kos en Rimini. Sinds de eindexamens heeft Eurocross Assistance al meer dan 160 dossiers behandeld. In drie gevallen was er sprake van een alcoholvergiftiging. In de overige gevallen werd melding gemaakt van letsel als gevolg van een ongeval of uitgaansgeweld. Eurocross verwacht dat dit aantal nog veel verder zal oplopen en adviseert ouders om in gesprek te gaan met hun kind over de gevolgen van alcoholmisbruik.

In 2009 zijn er in totaal 1000 meldingen binnengekomen van vakantievierende jongeren.
Jongeren komen in het ziekenhuis terecht als gevolg van een vechtpartij of een ongeval. In veel gevallen is er sprake is van drankmisbruik. Ook alcoholvergiftiging komt steeds vaker voor bij deze groep vakantiegangers.

Het Trimbosinstituut heeft bovenstaande trend ook opgemerkt en vind het dusdanig zorgelijk dat er een campagne is gestart op 18 juni j.l. Deze voorlichtingscampagne richt zich op ouders waarbij de boodschap luidt: 'Stuur uw kind op vakantie met een afspraak: geen alcohol!' Trimbos geeft ouders advies over hoe je het beste in gesprek kunt komen met je kind. Het blijkt dat ouders meer invloed hebben op hun kind dan in eerste instantie gedacht werd.

Het Trimbosinstituut zet alle tips voor ouders op een rij ter voorkoming van alcoholschade bij jongeren:
www.goedvoorbereidopvakantie.nl