Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


08-07-2010
Toekomstagenda bakent werkterrein PT af

Het werkterrein van het Productschap Tuinbouw (PT) richt zich de komende jaren op acht thema's. Het PT pakt alleen activiteiten op, die ondernemers niet zelf kunnen doen of door hun eigen (branche)organisaties kunnen laten uitvoeren. Die afbakening is de grote meerwaarde van de Toekomstagenda 2010 - 2015, die het bestuur van het PT op 6 juli vaststelde.

De thema's zijn deels bekend en deels nieuw. In alle gevallen is de invulling gericht op de toekomst, stelt PT-voorzitter Tjibbe Joustra. "Op basis van ontwikkelingen in de tuinbouwsector en zijn omgeving, bepaalden sectorvertegenwoordigers onderwerpen waarmee de sector aan de slag wil en de rol van het PT daarin. De toekomstagenda is geen keuze van de werkorganisatie van het PT. De sector maakt zelf keuzes."

Duidelijke rol
De thema's waar het PT zicht op richt zijn Marktmonitoring, Standaardisatie informatielogistiek, Gezondheid & welbevinden, Plantgezondheid & fytosanitaire zaken, Energie, Water, bodem & bemesting, Werken in de tuinbouw en Promotie. Daarnaast investeert iedere sector via het PT in sectorspecifieke aandachtsvelden en problemen.
De toekomstagenda maakt de rol van het PT in het tuinbouwnetwerk helder. Het PT speelt een cruciale rol bij kennisontwikkeling en biedt de sector een platform voor overleg en instrumentarium om regelgeving op maat en met wettelijke kracht vast te stellen.

Bestaansrecht
In 2011 wordt tuinbouwondernemers gevraagd of zij vinden dat het collectieve instrument Productschap Tuinbouw bestaansrecht heeft. Dit gebeurt in een door de wet bepaalde draagvlaktoets voor schappen. Ondernemers moeten daar een gefundeerd oordeel over kunnen geven. Daarvoor is het cruciaal dat helder is wat de rol van het Productschap Tuinbouw in het tuinbouwnetwerk is en waarom onze bestuurders en hun organisaties hechten aan het voortbestaan van het PT. Dat maakt deze agenda duidelijk.

De volledige Toekomstagenda 2010 - 2015 kan worden gedownload via www.tuinbouw.nl