Gemeente Uithoorn

Samenwerkingsovereenkomst Vinckebuurt

6 juli 2010
De gemeente Uithoorn, Zeeman Vastgoed b.v. en Bouwfonds Ontwikkeling b.v. hebben overeenstemming bereikt over de voortgang van het project Vinckebuurt. Partijen zijn het eens over het stedenbouwkundig plan, het woningbouwprogramma en het inrichtingsplan voor de buitenruimte.

Tevens zijn er ook onderling financiële en procesafspraken gemaakt voor de uitvoering. Deze afspraken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die wordt ondertekend op 9 juli 2010.

Nadat de gemeenteraad in 2009 de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de herontwikkeling van de Vinckebuurt - het voormalige terrein van De Vleeschhoek en Campina - had vastgesteld, is een stedenbouwkundig plan voor dit gebied opgesteld. Het plan geeft vorm aan de doelstelling om op de locatie Vinckebuurt een aantrekkelijke woningbouwlocatie langs de Amstel te realiseren.

Er komt een lint van appartementen langs de Amstel met gebouwen die variëren van 3 tot 5 woonlagen met een afwisselende dakopbouw en dito gevels. Zo krijgt dit gebied gelegen aan het water en grenzend aan het centrum een positieve impuls.

In het plan worden circa 300 woningen gebouwd. Bij de planontwikkeling is rekening gehouden met de Woonvisie 2009-2012. Aangezien er in Uithoorn voldoende woningen in het middensegment staan, is er vooral behoefte aan zowel woningen in de sociale sector als aan duurdere woningen. In het plan Vinckebuurt wordt circa 50% van de geplande woningen aangeboden in de duurdere sector en tussen 25 en 30% in de sociale sector. Dit sluit goed aan bij de aangrenzende wijk Thamerdal, die 67% sociale woningbouw bevat. Met name de bouw van starterswoningen geeft een positieve impuls aan de voorraad goedkopere woningen.

Het plan wordt uitgevoerd door Zeeman Vastgoed voor de voormalige Vleeschhoek en door Bouwfonds Ontwikkeling voor het voormalige Campinaterrein.

Het is de bedoeling in het najaar 2010 een exploitatieovereenkomst te tekenen, waarna de uitvoering definitief van start gaat. Na het ondertekenen van deze overeenkomst begint de gemeente met de bestemmingsplanprocedure. Onderdeel van deze procedure is inspraak op het plan. Naar verwachting kunnen de bouwvergunningen in de tweede helft van 2011 worden verleend, zodat de bouw van de woningen tussen 2012 en 2014 kan plaatsvinden.
^