Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Cradle to Cradle Network officieel gestart
Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg en Cradle to Cradle Network

Op 8 juli vond in Maastricht de officiële aftrap van het Cradle to Cradle Network plaats. C2CN, zoals de afkorting luidt, is een groot Europees project, waarvan Limburg de leadpartner is.

Produceren en consumeren zonder afval te maken en zonder onze bodemvoorraden aan te tasten? Volgens het Cradle to Cradle principe - letterlijk: van de wieg tot de wieg - kan het. De natuur zelf toont ons immers elk jaar hoe je kringlopen sluit. Dat Cradle to Cradle geen illusie is, maar al goede voorbeelden heeft voortgebracht en dit nog zal doen, zullen tien Europese regios gedurende het twee jaar durende project bewijzen. Naar de startbijeenkomst in het Gouvernement kwamen deelnemers uit de tien Europese partnerlanden en van de Europese Commissie. Zij luisterden naar onder andere gedeputeerde Bert Kersten en prof. dr. Piet Eichholtz van de Universiteit Maastricht en zagen een videoboodschap van Europees Commissaris voor Milieu Janez Potocnik, die het belang van Cradle to Cradle en het Cradle to Cradle Network voor Europa benadrukte.

Gedeputeerde Kersten schetste de noodzaak om goed in te spelen op de steeds snellere veranderingen in onze maatschappij. Een hoge levensstandaard blijft voor de regios en lidstaten van Europa alleen weggelegd, als wij alert zijn op die veranderingen en leren innoveren op een manier die economisch, sociaal en ecologisch verantwoord is. Gezonde gebouwen, maatschappelijk verantwoorde producten, een goede gebiedsontwikkeling. Dat kan, mits we binnen onze regios met alle relevante partners, zij het bedrijven, ontwerpers, wetenschappelijke instellingen of overheden, samenwerken. Maar daarmee zijn we er niet. We zullen ook de potenties van de andere Europese regios moeten mobiliseren. Want enkel samen staan we op de wereldschaal sterk. Daarom zullen alle Europese partners laten zien wat hun regio inmiddels op het gebied van Cradle to Cradle gedaan heeft. Aan de hand van recent onderzoek toonde professor Eichholtz van de Maastrichtse universiteit aan, dat betere energieprestaties van gebouwen samen gaan met betere financiële prestaties. Echter, er is duidelijk meer draagvlak nodig om een duurzame maatschappij tot stand te brengen. Vastgoedbeleggers zijn wereldwijd wel bezig met het formuleren van plannen om hun milieuprestaties te verbeteren, maar de implementatie daarvan laat nog veel te wensen over. Het Cradle to Cradle product heeft alleen een kans als de prijs niet hoger en de kwaliteit bij voorkeur beter is dan het reguliere product.

In het middagdeel bezochten de deelnemers enkele toonaangevende Cradle to Cradle voorbeelden op gebied van industrie en gebiedsontwikkeling. Zo stonden er onder andere bezoeken aan de Floriade 2012 in Venlo, het gebiedsontwikkelingsproject Belvédère en het Projectbureau A2 in Maastricht en de bedrijven DSM, MOSA, Van Houtum en Océ op de agenda.

8-7-2010 13:56