Agentschap NL


Agentschap NL `werkt en reist het slimst'

Agentschap NL is de overheidsinstantie in de provincie Utrecht die het beste scoort op het gebied van slim werken en reizen. Dit blijkt uit een onderzoek van de stichting VNM - slimmer op weg, die vijftien publieke werkgevers in de provincie Utrecht met elkaar vergeleek.

Ook de gemeenten Utrecht en Amersfoort voeren een actief beleid om hun medewerkers slim te laten werken en reizen. Zij worden op de voet gevolgd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort en de gemeente Zeist.

Aantrekkelijke werkgever
De organisaties werden op dertien punten beoordeeld, zoals de aanwezigheid van een fietsplan, reiskostenvergoeding, flexibele werktijden en de mogelijkheid voor medewerkers om te telewerken. Zaken die (toekomstige) medewerkers steeds belangrijker vinden: ze vergroten de keuzevrijheid en dragen bij aan een goede balans tussen werk en privé. Een `slim reis- en werkbeleid' maakt een werkgever dan ook aantrekkelijk voor personeel.

Belonen
De Utrechtse tak van Agentschap NL scoort van de vijftien beoordeelde organisaties het hoogst. "Wij zijn zeer trots op deze uitslag", reageert plaatsvervangend directeur Willem Zwalve. "We willen dat de duurzaamheid waaraan we in de samenleving werken, ook terugkomt in onze eigen manier van werken." Medewerkers worden gestimuleerd om met de fiets of het openbaar vervoer te reizen en worden hiervoor ook beloond. De openingstijden zijn ruim en de medewerkers kunnen telewerken. Agentschap NL werkt op meerdere (stations)locaties in Nederland. Tussen de verschillende vestigingen kunnen medewerkers videovergaderen.

Nog veel kansen voor slim werken
Vrijwel alle onderzochte werkgevers doen het prima op het gebied van slim reizen. Ze stimuleren het openbaar vervoer en de fiets en bieden vervoermiddelen voor zakelijke ritten. De grootste winst kunnen we werkgevers nog boeken door hun medewerkers slimmer te laten werken, bijvoorbeeld door flexibelere werktijden en de mogelijkheid om thuis of op een andere locaties te werken. Ook teleconferencing biedt kansen.

Betere bereikbaarheid
Slim werken en reizen maken een werkgever niet alleen aantrekkelijk voor personeel, het is ook duurzaam en draagt bij aan een betere bereikbaarheid van de provincie. Omdat overheidsorganisaties een voorbeeldfunctie hebben, is VNM begonnen met de beoordeling van deze vijftien overheden. Deze horen bij de bijna 200 - veelal grote - werkgevers in de provincie die in lokale werkgroepen samenwerken op het gebied van slim werken en reizen. In het najaar verschijnt een nieuwe ranglijst, waarvoor VNM alle werkgevers uit het netwerk langs de meetlat legt.