Unicef


Haïti: toch aidsremmers voor Jeanne

Jeanne heeft hiv en slikte aidsremmers om te voorkomen dat haar ongeboren kind ook geïnfecteerd zou raken. Door de aardbeving was er geen kliniek meer waar ze haar medicijnen kon halen. Toch is haar haar dochter Marie gezond ter wereld gekomen.

08 juli 2010
Haïti: toch aidsremmers voor Jeanne

Jeanne kijkt liefdevol naar haar dochtertje Marie. Zorgzaam hangt ze een muskietennet over het bedje van de baby. Jeanne en Marie logeren bij een familielid in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. De geboorte van Marie, afgelopen mei, was voor Jeanne een heel bijzondere gebeurtenis.

Toen in januari de aardbeving in Haïti toesloeg, was de 28-jarige Jeanne van haar dochter in verwachting. Ze kreeg aidsremmers in een door UNICEF gesteunde kliniek. Jeanne wist al jaren dat ze hiv had en samen met haar man had ze haar zwangerschap zorgvuldig gepland en medische adviezen strikt opgevolgd, zodat de kans dat hij ook hiv zou krijgen minimaal zou zijn. Op 12 januari, toen ze vijf maanden zwanger was, beefde de aarde. Haar huis werd verwoest en haar man kwam om het leven.

Paniek

Marie Jeanne leefde na de aardbeving met twintig gezinnen in een tentenkamp en rouwde daar om het verlies van haar man. Ze had geen werk, was vol onzekerheid over de toekomst en zat zonder medicijnen. "Ik maakte me grote zorgen over wat er met mijn baby zou gebeuren als ik geen aidsremmers meer zou hebben," vertelt ze. "Ik was in paniek."

UNICEF steunt in Haïti programma's die voorkomen dat moeders met hiv dit virus overdragen op hun baby's. Gelukkig kon deze hulp snel na de aardbeving worden hervat en ook Jeanne kreeg weer aidsremmers. Dochter Marie kwam via een keizersnee ter wereld en kreeg meteen medicijnen, als extra maatregel om te voorkomen dat ze via haar moeder hiv zou krijgen. Tot nu toe blijkt uit tests dat ze het inderdaad niet heeft, maar er is meer onderzoek nodig om een infectie definitief uit te kunnen sluiten.

Jeanne is dolgelukkig met Marie, maar vindt het ook vreselijk dat haar man de geboorte van hun dochter niet heeft kunnen meemaken. Ze kijkt ondanks alles vooruit: "Ik wil mijn leven weer opbouwen en Marie een mooie toekomst bieden."