Ministerie van Defensie

Tanktestbaan Soesterberg overgedragen aan provincie

8 juli 2010, 16.00 uur

De tanktestbaan van het Instandhoudingsbedrijf Landsystemen (IBL) is vanmiddag aan de provincie Utrecht overgedragen. Het terrein van 14 hectare is belangrijk voor de gemeente Soest die er een bedrijventerrein wil aanleggen.

De overdracht van het gebied is een belangrijk onderdeel van het programma Hart van de Heuvelrug waarin ook de voormalige Vliegbasis Soesterberg is opgenomen.

Het IBL, onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie, heeft als hoofdtaak gespecialiseerd mechanisch onderhoud aan het materieel van de Koninklijke Landmacht. Naast onderhoud voert het Defensiebedrijf ook modificaties uit.

Rupsvoertuigen worden na onderhoud door het IBL uitvoerig getest op de tanktestbaan voor ze teruggaan naar de gebruiker. Tot de nieuwe testbaan aan de andere zijde van de A28 gereed is, maakt Defensie gebruik van de huidige baan.

Kosten en baten

De verhuizing van het testcircuit was voor Defensie niet noodzakelijk maar is ingegeven door de wens van gemeente en provincie om dit gebied te ontwikkelen. Na onderzoek bleek dat de opbrengst van de overdracht opweegt tegen de kosten voor de nieuwe tanktestbaan.