Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

8 juli 2010, 16.01 uur

De laatste Nederlandse infanterie-eenheden hebben afgelopen week de buitenpost Mirwais in het district Chora verlaten. De verantwoordelijkheid over de post in Uruzgan werd op 31 mei al overgedragen aan de Australiërs. Ter ondersteuning van de Australische eenheden bleven enkele infanteriegroepen achter.

Door de nauwe band die de afgelopen jaren tussen Chora en Nederland is ontstaan, was het neerhalen van de Nederlandse vlag voor de aanwezigen een bijzonder moment.

Regionale alarmlijnen Het Operational Coordination Centre Provincial (OCC-P), de provinciale alarmcentrale van Uruzgan in Tarin Kowt, heeft zich een jaar na de officiële opening ontwikkeld tot een belangrijk zenuwcentrum voor de Afghaanse veiligheidsdiensten. Het succes krijgt op districtsniveau navolging, eerst in Deh Rawod en binnenkort ook in Chora.

Het OCC-P heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk zenuwcentrum voor de Afghaanse veiligheidsdiensten. - Foto: ministerie van Defensie

Door het OCC-P is het mogelijk dat de bevolking met één telefoontje de Afghaanse veiligheidsdiensten over verdachte situaties waarschuwt, locaties van geïmproviseerde explosieven meldt of om dringende assistentie vraagt. Na een melding bekijken het leger, de politie en de inlichtingendienst welke veiligheidsdienst actie moet ondernemen. De Nederlandse Task Force Uruzgan (TFU) is 2 jaar geleden begonnen met het opbouwen van de `meldkamer'.

Innamestraat Kandahar overgedragen Op Kandahar Airfield is de innamestraat door het Material Inventory, Diagnostic and Quartermaster Team (MIDQT) overgedragen aan de Redeployment Task Force (RDTF). Het MIDQT bestaat uit kwartiermakers die sinds april op verschillende plaatsen in Afghanistan voorbereidingen treffen voor de terugverplaatsing van de Task Force Uruzgan (TFU).

Het kwartiermaken in Kandahar bestond voornamelijk op het inrichten van de zogenoemde innamestraat. Deze straat bestaat uit 4 gebieden met elk hun eigen specifieke functie. Deze locaties zijn een belangrijke schakel in het beheerd en beheerst terugvoeren van het Nederlandse materieel. Australische militairen praten met een Nederlander in de omgeving van de Baluchi-vallei. - Foto: ministerie van Defensie Australië

Combined Team Uruzgan krijgt vorm Het multinationale Combined Team Uruzgan (CTU) neemt vanaf 1 augustus de taken van de Nederlanders over. Het commando over de eenheid zal gevoerd worden door de Amerikaanse kolonel James Creighton. Afgelopen periode zijn de eerste nieuwe Amerikaanse en Australische eenheden in Uruzgan aangekomen. De Battle Group in Deh Rawod is momenteel haar taken aan het overdragen aan deze eenheid.

Nederlandse militairen gewond Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief in Uruzgan zijn op 3 juli 3 Nederlandse militairen gewond geraakt. Het incident gebeurde op 7 kilometer ten zuidwesten van Deh Rawod. De gewonde militairen waren verdeeld over 2 voertuigen toen de aanslag gebeurde. De militairen zijn overgebracht naar het ziekenhuis op Kamp Holland. Bij nader onderzoek bleken de verwondingen van 2 militairen mee te vallen. Zij zijn weer teruggekeerd bij hun eenheid. Een militair is voor verdere behandeling overgebracht naar Nederland.

Een Nederlandse patrouille in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie Gevechtsacties & wapenvondsten * In de omgeving van Chora, Deh Rawod en Tarin Kowt zijn meerdere wapenvondsten gedaan door Afghaanse, Australische en Nederlandse eenheden. Ook werden geïmproviseerde explosieven (IED's) en granaten aangetroffen. Het materiaal is onschadelijk gemaakt. * Australische militairen zijn afgelopen periode in de omgeving van Tarin Kowt 4 keer onder vuur genomen door vijandelijke strijders. 3 patrouilles waren gecombineerd met Afghaanse militairen. Bij een incident werd de eenheid na 3 IED-aanslagen, waarbij 2 Australische militairen en 2 Afghaanse militairen gewond raakten, onder vuur genomen door vijandelijke strijders. * Australische patrouilles zijn in de omgeving van Chora eenmaal onder vuur genomen door vijandelijke strijders. Hierbij vielen geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade. * Een patrouille van Australische militairen is de afgelopen periode in de omgeving van Chora tweemaal doel geweest van een aanslag met een geïmproviseerd explosief. Bij een aanslag raakten 4 Australiërs gewond. * Patrouilles van de TFU zijn afgelopen week tweemaal het doelwit geweest van aanslagen met geïmproviseerde explosieven. Bij de eerste aanslag werden 2 Afghaanse burgers gedood en raakten 3 burgers gewond. Deze zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Tarin Kowt. Bij de tweede aanslag raakten de 3 Nederlandse militairen gewond. * Eenheden van Taskforce 55 zijn de afgelopen week driemaal onder vuur genomen. Tijdens één incident is teruggevuurd. Hierbij zijn aan vijandelijke zijde waarschijnlijk slachtoffers gevallen. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was er geen sprake van materiële schade. * F-16's zijn afgelopen week tweemaal ingezet. Eén inzet betrof het vernietigen van een beschadigd voertuig van bondgenoten in het zuiden van Afghanistan. Bij de andere inzet werd luchtsteun verleend aan Britse grondtroepen. * Apache-helikopters zijn vorige week tweemaal ingezet ter ondersteuning van grondtroepen in Urzugan. Beide keren werden wapens ingezet. Aan vijandelijke zijde werd zeker één strijder gedood. * Kandahar Airfield is de afgelopen periode vijfmaal doelwit geweest van raketaanvallen. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.

Somalië - Operatie Atalanta

De Britse commandeur Steve Chick en de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans. - Foto: ministerie van Defensie

Commandeur Michiel Hijmans heeft afgelopen week in de Egyptische havenstad Safaga het commando van Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) overgenomen van zijn Britse ranggenoot Steve Chick. De militaire ceremonie vond plaats aan boord van Hr. Ms. De Zeven Provinciën, het nieuwe vlaggenschip van het NAVO-vlootverband.

Hijmans voert een jaar het bevel over het eskader, dat onder meer wordt ingezet om piraterij te bestrijden in de Hoorn van Afrika en om maritieme operaties uit te voeren in de Middellandse Zee. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandovoeringsfregat fungeert ongeveer 5 maanden als vlaggenschip van SNMG2.

Zuid-Europa - Frontex

De rubberboot met de illegale migranten probeerden de Spaanse kust te bereiken. - Foto: ministerie van Defensie

De Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Haarlem is voor de Spaanse kust ingezet om een rubberboot met 37 migranten tegen te houden. Na inspectie en begeleiding van het bootje zijn de migranten overgedragen aan de Spaanse autoriteiten. Een Spaans visserij-inspectievaartuig detecteerde het verdachte vaartuig eerder die dag bij het kleine vulkanische eiland Alborán, nabij de straat van Gibraltar. Omdat het bootje zich in het patrouillegebied van de Nederlandse mijnenjager bevond, kreeg deze opdracht het vaartuig te controleren. Hr. Ms. Haarlem patrouilleert in het gebied voor de grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex.

Operaties in Nederland

Afgelopen week ontstond een brand op het militaire oefenterrein Kamp de Kiek in de gemeente Alphen-Chaam. Een Chinook-helikopter van het Defensie Helikopter Commando leverde ondersteuning bij het blussen en stortte in totaal 36.000 liter water op de brandhaard. De civiele brandweer van omliggende gemeenten rukte uit met meerdere wagens. De brandweer op Vliegbasis Gilze-Rijen leverde ondersteuning met een E-One bluswagen. De brand werd op dezelfde dag nog onder controle gebracht.

Militairen lopen de heidegrond na op smeulende delen. - Foto: ministerie van Defensie

Defensie ondersteunt bij heidebrand Bij een brand op de Strabrechtse Heide, nabij Heeze in de provincie Noord-Brabant, is Defensie wederom ingezet. De civiele brandweer werd ondersteund door een Cougar-helikopter met bambi-bucket. Ook zijn 6 E-One blusvoertuigen met brandweerpersoneel van de Koninklijke Luchtmacht ingezet.

De Koninklijke Landmacht leverde permanent 100 militairen en materieel om de brandweer te ondersteunen. Zo zijn een brandstofdistributievoertuig, een bergingstank en wiellaadschop ingezet. Het Regionaal Militair Commando (RMC) leverde officieren uit de veiligheidsregio als liaisons voor de calamiteitencentra en crisisstaven. In totaliteit zijn ruim 700 militairen actief geweest.

Fregat ingezet bij reddingsoperatie Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter is ingezet voor een reddingsoperatie bij de monding van de Nieuwe Waterweg. Het marineschip kwam in actie nadat een opvarende van het Griekse schip Maram Lyra overboord was geslagen. Het fregat zocht samen met 9 andere schepen naar de drenkeling. Na ruim een uur zoeken trof het kustwachtvaartuig Kitty Rosmalen de man aan. Onder begeleiding van de scheepsarts en 2 verpleegkundigen van het marineschip is de patiënt overgebracht naar Scheveningen. Daar is hij later in de nacht overleden.

Een AB-412-reddingshelikopter (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Mijlpaal voor reddingshelikopter Defensie De AB-412-reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft voor de 100e keer dit jaar een zogenoemde search and rescue vlucht uitgevoerd. Het toestel bracht een vrouw die moest bevallen van Ameland naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Afgelopen week werd de reddingshelikopter 4 keer ingezet.