Rijksvoorlichtingsdienst


Zout in eten kan nog minder

Er zijn grote verschillen in de hoeveelheid zout van producten binnen dezelfde productsoort. Er bestaan mogelijkheden om het zoutgehalte van producten te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van de VWA dat vandaag is gepubliceerd. Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) roept de levensmiddelenindustrie op om nóg een stap harder te lopen om het zout in producten zoveel mogelijk te verlagen. Het onderzoekt toont aan dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

Klink: "Ik realiseer me dat bij zoutreductie soms technologische uitdagingen komen kijken. Maar dat is precies waar Nederland (bijna) wereldkampioen in is. Zelf heb ik kort geleden tijdens een werkbezoek bij Unilever kunnen proeven dat een fikse zoutverlaging kan, waarbij je toch een lekker product houdt."

In 2008 heeft minister Klink al de industrie opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan het afnemen van de zoutconsumptie. Een aantal bedrijven is al goed bezig met het verlagen van zout. Helaas zijn er ook bedrijven die achterblijven. "Ik wil de achterblijvers oproepen ook hun bijdrage te leveren, en de voorlopers om hun activiteiten voort te zetten", aldus de minister.

Een te hoge zoutinname vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee op hart- en vaatziekten. Het meeste zout dat we eten zit in industrieel bereide producten. Daarom heeft de industrie hier een belangrijke rol. In 2007 richtte de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie de taskforce zout op om aan de slag te gaan met zoutreductie. VWS verwacht binnenkort een rapportage over de eerste resultaten van de taskforce.

Gezonde voeding speelt een grote rol bij het voorkomen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Het ministerie van VWS wil de keuze voor gezond eten makkelijker maken door informatie te geven. Informatie lezen die op het etiket staat kan hierbij helpen. Ook het gezonder maken van producten die in de winkel liggen, kan hieraan bijdragen. Het verlagen van het zoutgehalte hierin is daarvan een voorbeeld.




RVD Mediafeed