Nederlandse Tafeltennisbond


Bijna 500 tafeltennissers namen deel aan Wiltschutbeker 8-7-2010

Bij de NTTB afdeling Gelre gaat men na de reguliere voorjaarcompetitie `gewoon' verder met een volgende competitie: het toernooi om de felbegeerde Wiltschutbeker. Het toernooi is bijzonder, omdat je zelf een team kunt samenstellen. Zelfs de grenzen van verenigingen kunnen worden geslecht door met leden van andere verenigingen een team te vormen. Ook als recreant kun je meedoen, mits je maar lid bent van de NTTB. Dit jaar deden er 450 mensen mee en wist DNW uit Grave te winnen.

Sample Image
De winnaars: DNW 1 uit Grave. (FOTO: Wiltschut)

Er wordt gespeeld met een voorgiftsysteem. De afdeling Gelre koppelt een speciale licentie aan je prestaties van het voorjaarsseizoen. De site van de landelijke NTTB weet te melden dat er zelfs mensen zijndie een wedstrijd willen verliezen om zo een lagere licentie te krijgen voor de Wiltschut! Die licentie is namelijk het startpunt van de voorgift die je krijgt. Ieder licentieverschil staat grofweg voor 2 punten. Maximaal kun je met 9-0 voor komen te staan. Zie dan maar eens te winnen als hoofdklasser tegen een 6-de klasser! Knap lastig. Maar wel heel leuk, voor beide spelers een uitdaging.

Dit jaar werd er gestart met een recordaantal van 90 teams en een slordige 450 deelnemers. Men start met een poulefase waar het er al heet aan toe kan gaan. Immers, slechts de nummers een van de poule gaan direct over naar de volgende ronde en de beste nummers twee moeten een tussenronde spelen. Nadat in de poulefase wordt gewerkt met wedstrijden die uit of thuis gespeeld worden, gaat men daarna `wedstrijden op locatie spelen'. Het kan dan een gezellige boel worden met soms 18 teams in een zaal. Dat wordt in de knock-outfase natuurlijk rap minder, maar met 10 teams kun je ook nog gezellig feestje bouwen! Ondertussen rammelt de bel van de kassa goed, zodat in deze barre economische tijden de financiën van de uitverkoren vereniging verder op orde kunnen worden gesteld.

Van de 90 teams was BIT.NL hofleverancier met liefst 5 teams en 26 spelers. Meest in het oogspringende namen in deze aflevering van de Wiltschut waren good old en voormalig eredivisionist bij Odion Gaanderen, Erik Kruisselbrink. Zijn voormalige clubgenoot in het Achterhoekse, Hans den Boer, stond in het tweede team van BIT.NL ingeschreven, maar heeft helaas dit jaar nietkunnen spelen. BIT.NL had echter nog voldoende `interessante reserves' in aanbieding met Rogier Kessel die vorig jaar met zijn team de Wiltschutbeker won, en de met een `Wiltschut-A-licentie' spelende Maarten Loeve. Ook Daan Heijmen speelde in de kwartfinale een wedstrijdje mee, maar dan voor zijn eerste liefde Tafeltennis Nijmegen. Een ieder zal weten dat deze youngsters binnenkort via de landelijke tweede divisie Nederland gaan veroveren!

In de finale, in het fraaie, nieuwgebouwde onderkomen van Tafeltennis Nijmegen, ging het er ondanks de ijsjes uit de ijssalon van Laurens Faas heet aan toe. De troostfinale tussen DNW 3 en Tafeltennis Nijmegen 3 was snel beslist (1-5). De finale was echter een regelrechte thriller. BIT 4 kon steeds een puntje voorsprong nemen, maar de taaie rakkers van DNW 1 uit Grave kwamen steeds (direct) terug, al ging dat ook niet altijd even makkelijk. Joost Mostert van BIT kon zijn partij tegen Peter Wijnen van DNW net niet winnen: 12-10 in game vijf. Ook de laatste wedstrijd van Joost tegen Manfred Daniels kreeg een zinderend slot: 11-9 in de vijfde game, waarmee de 5-4 overwinning voor DNW 1 een feit was. Niemand die het Joost kwalijk nam. Immers in Rheden had hij BIT 4 in het toernooi gehouden middels een 3-2 overwinning in de laatste en beslissende negende partij tegen nog wel BIT 2.

Ingezonden door Michel Ebben namens de organisatie